Derviş Eroğlu, müzakere heyetini basına tanıttı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 26 Mayıs'ta başlayacak olan Kıbrıs müzakeresine katılacak olan heyeti basına tanıttı
Eroğlu liderliğinde başlayacak olan müzakere heyetinde akademisyenler, hukukçular ve aydınlar yer alıyor. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu özel temsilcisini 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın müzakere heyetinde görev yapmış Kudret Özersay olarak tayin etti. Talat'ın ekibinde görev yapmış bir diğer isim olan Serden Hoca'yı da mülkiyet konusunda görevlendiren Eroğlu, toplumun her kesiminden isimlere müzakere heyetinde yer verdiğini belirtti.
MÜZAKERE TEMSİLCİLERİ DÖRT GRUP HALİNDE ÇALIŞACAK
Eroğlu, müzakere heyetinin dört grup halinde şekillendirildiğini açıkladı. KKTC Cumhurbaşkanı, görüşmeleri sürdürecek müzakere grubunu, Müzakere Heyeti, Müzakere Danışma Kurulu, Ulusal Konsey ve Hukuk Konseyi olarak dört ayrı başlığa ayırdı. Müzakereler masasına oturacakların müzakere heyetinde olan isimler olduğunu belirten Eroğlu, diğer grupların heyete destek vereceğini belirtti. Müzakere masasında oturacak isimler ise başta KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Oğuzhan Hasipoğlu, Kemal Gökeri, Kudret Özersay, Gülfem Veziroğlu Sevgili, Seniha Birand, Özlem İnce ve Hasan Güngör olarak şekillendi.
MÜZÜAKERELERDE İLK MÜLKİYET KONUSU KONUŞULACAK
26 Mayıs'ta başlayacak olan müzakerelerin kaldığı yerden devem edeceğine de dikkat çeken Eroğlu, Talat'la Hristofyas'ın hiçbir konuda anlaşamadığını müzakerede yer alan altı başlığın görüşülmeye devam edeceğini belirtti. Yeni başlayacak görüşmelerin mülkiyet konusunda başlayacağını belirten KKTC lider, bu durumun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın isteği doğrultusunda olduğunu açıkladı. Erdoğan'ın Hristofyas'la görüştükten sonra kendilerini aradığını belirten Eroğlu görüşmelerin mülkiyet konusu ile başlayacağına vurgu yaptı.
KALICI BİR ANLAŞMA İÇİN ÇALIŞCAĞIZ
KKTC halkının eşit egemen bir halk olduğunu bilerek, masaya oturacaklarının altını da çizen Derviş Eroğlu, KKTC halkı olarak çözüm ve barış için gerekeni yapacaklarını belirtti. Kalıcı bir anlaşma için ter dökeceklerini belirten Eroğlu, 1960 anlaşması gibi kısa soluklu değil uzun ömürlü bir anlaşma sağlanama bilmesi için çalışacaklarını da kaydetti.