Kula Evleri Restore Edilmeyi Bekliyor

Müzeler Haftası kapsamında Manisa'nın Kula ilçesinde çeşitli etkinlikler düzenlendi.

  Kula Anemon Otel ' in bahçesinde yapılan kutlama törenlerine Manisa Valisi Celalettin Güvenç , Manisa Milletvekili AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi , Kula Kaymakamı Muzaffer Şahiner , Belediye Başkanı Selim Aşkın , Manisa Müze Müdüresi Müesser Tosunbaş , Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse , öğrenciler ve vatandaşlar katıldı . Törene Kula Belediyesi ev sahipliği yaptı . Kutlama etkinliklerinde eski Kula Evleri Fotoğraf Sergisi açıldı , öğrencilerin folklor gösterileri ilgiyle
izlendi
Anemon Otel bahçesinde yapılan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ' nın okunmasıyla başladı . Törende konuşan Manisa Müze Müdüresi Müesser Tosunbaş , Müzeler Haftası ' nın kutlanmasını bu yıl Kula ' da ilk kez yaptıklarını belirterek " Kula kültür varlıkları bakımından çok zengin bir ilçe . Burada bulunan tarihi eserlerimizin mesire alanlarına dönüştürülmesi ve yaşatılmasında belediye bizlere gereken desteği vermektedir . Kula ' nın tarihi evleri , tarihi sokakları ile birlikte Peribacaları ile birlikte turizm kenti
olma yolunda çalışma başlatılmıştır . Ayrıca Kula Evlerinin restore edilmesi ve inanç turizmine açılması yönünde çalışmalarımız sürüyor " dedi .
Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın da tarihi açıdan çok zengin olduklarını belirterek şunları söyledi : " Tarihi dokusu kültürel varlıkları ile zengin bir ilçeyiz . Kula ' nın her yeri tarihi eserlerle kaplı . Kula ' nın ekonomisinin turizmle kalkınacağı inancındayız ve çalışmaları bu yönde yoğunlaştırdık . "
Manisa Valisi Celalettin Güvenç de , " İnsanlık tarihinin ortak mirası olan zenginliklerimizi koruyacağımız mekânlar olan müzeleri çağdaş teknolojilerle donatmak ve yaşayan mekânlar olarak daha ileri noktalara taşımanın öncelikli hedefleri " olduğunu söyledi .
Güvenç , konuşmasında şöyle konuştu : " Modern çağın insanı için müze , insanlık tarihinin eşsiz eserlerini bünyesinde barındıran ve geçmişle gelecek arasında bir kültür köprüsü olan yerlerdir . Ayrıca , müzeler toplumun eğitiminde büyük önem taşımaktadır . Onlar bizlere hiçbir kaynaktan elde edemeyeceğimiz bilgileri sunar , görsellikleriyle bu bilgileri sindirmemize yardımcı olurlar . "
KULA AÇIK HAVA MÜZESİDİR
Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi , müzelerin uygarlığın hafızası , geçmişe ve emeğe saygının odağı , yarınlara ışık tutan bir zaman tüneli ve tarihin en eski dönemlerinden günümüze kadar uzun çabalar sonucu kültürel , sanatsal ve teknik alanlarda oluşturduğu eserleri tasnif ederek insanlara sunan mekanlar olduğunu söyledi .
Kula ' nın tarihi , kültürel ve doğal kimliği ile Ege bölgesinin denize kıyısı olmamayı hiç dert edinmemiş yerleşim bölgesinden bir tanesi olduğunu anlatan Tanrıverdi , şunları söyledi : " Kula , sağlık turizmi için önemli potansiyele sahip . Adeta açık hava müzesi olan ilçe kent içi dokusu ile jeolojik oluşum ve arkeolojik kalıntı diyarı kent çevresi değişen turizm çeşitliliği sürecinde geleceğin turizm patlamasına adaydır . Bu bilinçle hareket ederek tarihi yapıların restorasyonu gerek tarihi , kültürel ve
turizm alanlarının alt yapı iyileştirme çalışmalarını önümüzdeki birkaç yıl içerisinde tamamlamayı hedeflemekteyiz . Turizmcileri şimdiden Kula ' yı tanımayı ve burada yerlerini almaya çağırıyoruz . "
Açılış konuşmalarından sonra Kula Fatih İlköğretim okulu öğrencilerinin hazırladığı Müzeler Haftası ile ilgili şiirler ve kompozisyonlar okundu . Tören halk oyunları gösterileri ve Eski Kula Evleri Fotoğraf Sergisi ' nin gezilmesi ile sona erdi .