Diyarbakır 2010 Kitap Fuarı Açıldı

Tüyap Fuarcılık tarafından organize edilen Diyarbakır 2010 Kitap Fuarı yapılan törenle açıldı

  Tüyap Fuarcılık tarafından organize edilen Diyarbakır 2010 Kitap Fuarı yapılan törenle açıldı . " Yazının Kadim Coğrafyasına Yolculuk " sloganıyla açılan fuara büyük küçük herkes büyük ilgi gösterdi . Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi ' nde açılış töreniyle başlayan fuar bir hafta boyunca kitapseverlere açık olacak .
" Yazının Kadim Coğrafyasına Yolculuk " sloganıyla açılan fuara büyük küçük herkes büyük ilgi gösterdi . Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi ' nde açılış töreniyle başlayan fuar bir hafta boyunca kitapseverlere açık olacak . Tüyap Fuarcılık ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ( DTSO ) iş birliğindeki Diyarbakır 2010 Kitap Fuarı açılışına Tüyap Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersöz , Diyarbakır Vali yardımcısı Memduh Tura , Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir , Yazar Mehmet Uzun ' un eşi Zozan Uzun , yazar ve çok
sayıda vatandaş katıldı .
Yazar Mehmet Uzun ' un eşi Zozan Uzun ' un Kürtçe yaptığı teşekkür konuşmasını salondaki konuklar çeviri kulaklığını takarak dinlediler . Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise kitapseverlerin , yayınevlerinin ve çok ünlü yazar ve şairlerin Sümerlerin ilk yazıyı taşa işlediği şehirde bir araya geldiğini dile getirdi . Diyarbakırlı Seyfeddin-i Amidi ' nin , bin 100 yıl önce fikirlerinden dolayı Bağdat ' a sürüldüğünü belirten Baydemir , iki yıl önce Amidi ' yi anarak bu sürgüne son verdiklerini
kaydetti . Baydemir , " Azadiye Welat Gazetesi İmtiyaz sahibine 166 yıl hapis cezası verildi ve yine Yazı İşleri Müdürüne 21 yıl hapis cezası verildi . Ünlü şair Nazım Hikmet sürgüne gitti . Bugün herkes ona sahip çıkıyor . İktidarından tutun Cumhurbaşkanı ' na hatta ve hatta muhalefetine kadar sahip çıktı . 10 yıl sonra bugün cezaevinde bulunan yazar ve gazetecilere de sahip çıkacağız . Gelin onlar ölmeden sahip çıkalım " dedi .
Diyarbakır ' daki ilk kitap fuarının duvarları ve engelleri yıktığını kaydeden Baydemir , " Türkçe ve Kürtçe dilleri edebiyat yoluyla birbirlerini özgürleştirir . Kurban olayım kalem diline , hem Kürtçe hem Türkçe yazalım , çeviriler yapalım . En büyük emir olan ' Oku ' yu yerine getirelim " diye konuştu .
Konuşmaların ardından , fuarın açılış kurdelesini Vali Vekili Memduh Tura , Belediye Başkanı Baydemir , DTSO Başkanı Galip Ensarioğlu ve diğer katılımcılar birlikte kesti . Protokol , daha sonra yayınevlerinin stantlarını gezdi .
Stantları gezen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ' e Kürtçe ve Zazaca konuşma kitabı hediye edilirken , ayrıca Mem-u Zin ' in orjinal kürtçe kitabı da hediye edildi .