'Ölçülü' savunma

Nesrin Baytok, Türkiye'yi sarsan gizli kayıttaki 'çıplak kadının' farklı biri olduğunu, Avatar filmindeki teknolojiyi kullanarak ispatlayacak.



Nesrin Baytok, Türkiye'yi sarsan gizli kayıttaki 'çıplak kadının' farklı biri olduğunu, Avatar filmindeki teknolojiyi kullanarak ispatlayacak.

Türkiye'nin gündemine bomba gibi düşen şok görüntülerin yankısı devam ediyor. Deniz Baykal, CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa ederken sorular bu kez görüntülerdeki kadın olduğu iddia edilen CHP'li Nesrin Baytok'un cevaplarını bekliyor.

Sessizliğini koruyan Baytok da savunma için harekete geçti. Baytok, kasetteki kadının kendisi olmadığını kanıtlamak için anatomi raporu alacak. Nesrin Baytok, görüntülerin kendine ait olmadığını ispatlamak için vücut ölçümlerini yaptıracak ve internette yayınlanan kasetteki vücutla karşılaştıracak. Bunun için de anatomi, antropoloji ve bilişim uzmanlarının kapısını çalacak.

Şok kasette adı geçen CHP'li vekil, "yatak odası sahnelerinin" montaj olduğunu kanıtlamak için bilgisayar analiz sistemlerini kullanabilecek. Baytok, bilgisayardaki görüntüyle kendi vücudunu kıyaslamak için çıplak olarak vücudunu kameraya çektirecek. Bunun için Baytok ilk olarak "Diz kapağı ile topuğu arasındaki ölçü, bel çevresi, kafa çevresi, yüz ölçümleri, ekstremite (kol, bacak) ölçümleri, felvis (kalça) ölçümleri, boy ölçümü"nü yaptıracak. Daha sonra kendisi olduğu iddia edilen kişinin vücudu ile kendi görüntülerini aynı oranda büyütüp, kıyaslayabilecek. Bu süreçte Baytok, bilişim uzmanı olan mühendis eşi Can Baytok'dan da destek alacak.

Baytok: Baykal'dan destek alıyorum

Ankara'da, kayınvalidesinin evinde yaşananları izleyen CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok, önceki gün özel bir TV kanalının haber bülteninde konuştu. Zor bir süreçten geçtiğini belirten Nesrin Baytok, şunları söyledi: "Geleceğe yönelik hiçbir planım yok. Zor bir süreç yaşıyorum. Kendime o süreci yaşamak için izin verdim. Eşim ve kızım da yanımda. Bu destekle kendimi büyük bir ailenin parçası gibi hissettim. Zaman zaman Baykal ile görüşüyorum kendisinden destek alıyorum."

Bilgisayar yaratması

Baytok, görüntünün kendine ait olmadığını kanıtlamak için Avatar filminde kullanılan teknolojiye de başvuracak. Avatar'da kadın oyuncunun yüzey ölçümleri, sensörlerden gelen sinyal ve ölçümle bilgisayar ortamında modelleme yapılarak filme yansıtılıyor. 'Bilgisayar yaratması modeli' de Baytok'un görüntüleri kanıtlaması için kullanılabilecek bir başka yöntem.(Takvim)

 


Akşam