İran'a uranyum iade garantisi - DÜNYA

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran'ın uranyum takasının Türkiye'de yapılmasını öngören anlaşmanın taahhütlerinin yerine getirilmesi için Türkiye'nin gerekeni yapacağını söyledi.

 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu , İran ' ın uranyum takasının Türkiye ' de yapılmasını öngören anlaşmanın taahhütlerinin yerine getirilmesi için Türkiye ' nin gerekeni yapacağını söyledi .
Davutoğlu , uranyum takasıyla ilgili anlaşmanın imzalanmasından sonra İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ve Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim ile birlikte düzenlenen basın toplantısında , İran ' ın bu adımıyla uluslararası toplumun beklentilerine olumlu cevap verdiğini gösterdiğini kaydetti .


İran ile ilgili şüphelerin bertaraf edildiğini söyleyen Davutoğlu , Türkiye ' nin , tüm sorunların diplomasi ve diyalogla çözülebileceğini bir kez daha gösterdiğini bildirdi .

Dışişleri Bakanı Davutoğlu , anlaşmaya varılmasıyla ciddi bir krizin aşılmış olduğunu söyledi .

-MUTTEKİ : " TAKAS BAŞARISIZ OLURSA TÜRKİYE URANYUMU İADE EDECEK " -

İran Dışişleri Bakanı Mutteki de anlaşmanın taahhütlerinin yerine getirilmemesi halinde Türkiye ' nin , İran ' ın düşük seviyede zenginleştirilmiş uranyumunu " derhal ve koşulsuz olarak " kendilerine iade edeceğini belirtti .

Mutteki , " İmzalanan anlaşmaya göre , şayet takas gerçekleştirilmezse Türkiye sevk edilen uranyumumuzu hemen ve koşulsuz olarak geri göndermek durumunda olacak " dedi .

-TÜRKİYE ' DEKİ TAKAS-

Mutteki , Davutoğlu ve Amorim ' in imza koyduğu anlaşma çerçevesinde İran 1200 kilo yüzde 3 , 5 oranında zenginleştirilmiş uranyumu bir seferde Türkiye ' ye verecek ve 1 yıl içerisinde , Tahran ' daki araştırma reaktöründe kullanılmak üzere yakıta dönüştürülecek yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum alacak .

Tahran , zenginleştirilmiş uranyumunu , ABD , Fransa , Rusya ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumundan ( UAEK ) oluşan Viyana grubundan Türkiye ' de teslim alacak .

Star Gazete