Gülerce'den kaset açıklaması

Zaman gazetesi yazarı ve Gülen Cemaati'nin önde gelen isimlerinden olan Hüseyin Gülerce, Deniz Baykal'a ait olduğu iddia edilen kaset hakkında açıklamalarda bulundu.

  Vatan gazetesine konuşan Gü ; lerce , Ak Parti ' nin iktidara gelmesinin ardından Baykal ' la yaşadıkları olayı ancak birkaç ; yıl sonra aç ; ıklayabileceğini sö ; yledi ve ekledi : &ldquo ; Şimdi aç ; ıklarsam yer yerinden oynar . Bazı şeyleri zamanlama itibariyle tarihe bırakmak lazım . Her şeye rağmen Baykal ' la ilgili kahramanlık duygusu bende değişmez&rdquo ;

Deniz Baykal ' ın istifasını aç ; ıkladığı toplantıda , &ldquo ; Pensilvanya ' dan gelen mesajı samimi buluyorum&rdquo ; sö ; zleri , CHP tabanında şok etkisi yaratırken , Fethullah Gü ; len cemaati ü ; yelerini de şaşırttı . Gü ; len mesajı doğruladı ancak perde arkasındaki isimler aç ; ığa ç ; ıkmadı . . . Cemaatin ö ; nde gelen isimlerinden , Zaman Gazetesi yazarı Hü ; seyin Gü ; lerce , Yalova ' daki evinin kapılarını ilk defa Vatan gazetesine aç ; tı ve uzun sü ; re tartışılacak aç ; ıklamalarda bulundu .

Baykal iyi tanıyor . . .

Deniz Baykal ' ın &ldquo ; Pensilvanya&rdquo ; mesajı herkesi şaşırttı . Olayın aslı nedir ve herkesin merak ettiği , mesajı ileten o isim kim?
Elbette biliyorum ama sö ; ylemeye yetkili değilim . ABD ' ye telefon aç ; ıp işin aslını o gü ; n ö ; ğrendim . Hoca Efendi kendisi bizzat konuşmadı . Yanında bulunan ve kendisini Tü ; rkiye ' den ziyarete gitmiş bir kişi aracılığıyla oldu .

Cü ; bbeli Ahmet Hoca ile gö ; rü ; şmeyi sağlayan Mahmut Koç ; ak geliyor akıllara?
Değil . Ama sesinden tanıyacak kadar yakın diyebilirim . Zaten Sayın Baykal ile o kişinin konuşması iç ; in aralarında bir hukuk olması , Baykal ' ın onu tanıyor olması , sempatiyle bakması lazım . Bir CHP milletvekili hoş bir şey sö ; yledi . &rdquo ; Ö ; zel Kalem Mü ; dü ; rü ; aramış&ldquo ; dedi . Bizi bö ; yle tanıyorlar ( gü ; lü ; yor ) . Hiç ; Hoca Efendinin ö ; zel kalem mü ; dü ; rü ; olur mu? Ben , Hoca Efendinin , Erbakan ' la ilgili hassasiyetine bizzat şahit oldum . Baykal ile ilgili haberleri dinlerkenki hissiyatını tahmin ediyorum .

Kahvaltı ediyorduk . . .

Aynı hassasiyeti mi gö ; sterdi size gö ; re?
Evet . Ama bir de bu işin evveliyatı var . Herkes zannediyor ki bir diyalogsuzluk vardı . Ben Samanyolu ' nda 9 yıl program yaptım . Senede en az iki defa Baykal ' ı Pazar sohbetine ç ; ağırırdım . Bir seferinde &rdquo ; Hü ; seyin Bey , en ç ; ok sizin programınızda rahat ediyorum . Bilmiyorum ki beni kö ; şeye sıkıştıracak , sorgulayacak şekilde davranmıyorsunuz . Kendimi ifade etme adına sorular soruyorsunuz &ldquo ; dedi .

Kahvaltılar yapıyormuşsunuz . Hiç ; bir araya geldiler mi?
O kahvaltılarda buluşmadılar . Program ö ; ncesi buluşup kahvaltı ediyorduk . Mesela Mehmet Sevigen de katılırdı bu programlara .

İnsanlar kaldıramaz . . .

&rdquo ; Bize karşı Baykal ' ın ö ; nyargısı yoktur&ldquo ; diyorsunuz?
Ö ; yle olsa bö ; yle buluşmalar olabilir mi? Ben tam tersine , Sayın Baykal ' ın bu harekete o dö ; nemde olumsuz bakmadığına , Tü ; rkiye iç ; in faydalı bir hareket gö ; rdü ; ğü ; ne dair , belki birkaç ; sene sonra aç ; ıklayabileceğim ç ; ok somut davranışlarını bilen bir insanım .

Nasıl bir davranış?
Bunu şimdi sö ; ylersem yer yerinden oynar . Bazı şeyleri zamanlama itibariyle tarihe bırakmak lazım . Erken sö ; ylediğiniz zaman insanlar bunu kaldıramıyor . Ben bir programımda , &rdquo ; Sayın Baykal ' ı ç ; ok seviyorum&ldquo ; diyerek ipucu verdim . O somut şeyi dü ; şü ; nerek Baykal ' ı sevdiğimi sö ; yledim .

Hangi tarih aralıklarında yaşanıyor bu olay?
AK Parti iktidar olduktan sonraki dö ; nemden sö ; z ediyorum .

En azından ipucu verseniz?
Tü ; rkiye ' de yer yerinden oynar dedim ya . Bu somutluğun iç ; inde gö ; rü ; şme var tabii . Ahlaki yanlışlıklar hariç ; Sayın Baykal siyaseten ne yanlış yaparsa yapsın bendeki o kahramanlık duygusu değişmez .

Kasetle ilgili dü ; şü ; ncelerinizi de merak ediyorum?
Bugü ; n bir gö ; rü ; ntü ; olayı var . Başına bir iş gelmiştir . İnsan olan herkesi ü ; zen bir şeydir . &rdquo ; Oh olsun &ldquo ; diyenler bana gö ; re seviye kaybetmiş insanlardır . Dini inancınızı da bırakınız , insanın ayağa kayabilir , başına bir şey gelebilir . Bunlar başkalarını sevindirecek değil , ü ; zecek olaylardır .

Selamlarını iletti . . .

Sayın Gü ; len ile Baykal ' ın geç ; mişine dö ; nersek?

2004-2006 yıllarında Baykal ile gö ; rü ; şmelerimiz oluyordu . Genel Merkez ' de iki defa ziyaret ettik . Baş başa sohbetlerimiz oldu . Bunların hepsinde ben ABD ' den Sayın Gü ; len ' in saygılarını illetim , Deniz Bey de &rdquo ; Sağlığı nasıl? Selamlarımı iletin&rdquo ; dedi . Baykal ' ın son bir yıldır sö ; yleminden dolayı -F tipi diye bir şey kaç ; ırdı ağzından- zannediliyor ki , hiç ; bir diyalog yok . Ama onlar iki samimi dostmuş gibi biz birinin selamını diğerine sö ; ylü ; yorduk . Hoca Efendi ' nin hissiyatını tahmin ediyorum Baykal ' la ilgili . Demiştir ki , &rdquo ; Ben bu olaya ç ; ok ü ; zü ; ldü ; m . Sayın Baykal şö ; yle bir insandır&ldquo ; , o hissiyatı yanındaki arkadaş alınca aramıştır

İzinsiz arayabilir mi?
Tabii ki Hoca Efendi ' den izinsiz o telefonu aç ; amaz . &rdquo ; Bunu paylaşabilir miyim?&ldquo ; diye sormuştur . Sayın Gü ; len de , &rdquo ; Paylaşabilirsin&ldquo ; demiştir . Arada diyalog olmasa , kopukluk olsa &rdquo ; Pensilvanya ' dan gelen mesajların samimiyetine inandım&ldquo ; demez .

Ama aynı konuşmada Baykal suç ; u hü ; kü ; mete attı?
Orada Baykal bizi ç ; ok zor durumda bıraktı . Bunlar ayrı ayrı sö ; ylenseydi sıkıntı yaşamayacaktık . Ama &rdquo ; Samimiyete inandım&ldquo ; dediği bir konuşmada elinde belge , somut bir bilgi olmadan hü ; kü ; meti ç ; ok ağır eleştirmesi , Tü ; rkiye ' deki fitne merkezlerini harekete geç ; irdi . Baykal bir taşla iki kuş vuruyor , Gü ; len cemaatine sempati gö ; sterirken , hü ; kü ; mete ver yansın ediyor . &rdquo ; CHP ile Gü ; len cemaatinin arası dü ; zelecek , AK Parti ile arası bozulacak&ldquo ; dediler .

CHP ' nin Beyaz Tü ; rkleri Kılıç ; daroğlu ' nu kabul etmez

Rotayı değiştirip CHP ' ye mi yü ; kleniyorlar? Beklenti ne olabilir?

CHP ' nin başında Baykal durduğu sü ; rece CHP sıç ; rayamıyor , yü ; zde 20 bandında dö ; nü ; p duruyor . Dediler ki &ldquo ; CHP ' yi yü ; zde 30 yapabilirsek , MHP yü ; zde 20 ' ye yaklaşırsa , bir CHP- MHP koalisyonu kurabiliriz . &rdquo ; Bence dü ; şü ; nce bu .

Gerç ; ekleşir mi?
Hayır . Baykal dö ; nemez . Ç ; ü ; nkü ; Baykal dışında CHP ' yi bu şekilde tutacak karizmatik başka insan yok .

Kemal Kılıç ; daroğlu ' nu taban seviyor ama?

Kılıç ; daroğlu , Beyaz Tü ; rkler ' in yö ; netimde olduğu bir CHP ' ye asla yö ; netici yapılamaz . CHP ' nin Beyaz Tü ; rkleri Kılıç ; daroğlu ' nu asla kabul etmez .

Kimleri kast ediyorsunuz?
Onur Ö ; ymen , Ö ; nder Sav . . . Dersim olayıyla ilgili laf ettiğinde Kılıç ; daroğlu nerede bulunduğunu unutarak , &ldquo ; Ö ; ymen ' in gereğini yapması lazım&rdquo ; dedi . Ama Salı gü ; nü ; Baykal , Ö ; ymen ' i yanına aldı , CHP grubuna ö ; yle girdi . Kılıç ; daroğlu , Tü ; rk siyasi tarihine , &ldquo ; lafını en hızlı yutan siyasetç ; i&rdquo ; olarak kaydoldu .

CHP yü ; zde 20 bandının altına da dü ; şecek size gö ; re?
Tahminim o . Bundan sonra siyasi hayatımız CHP kavgalarının bol yer aldığı bir dö ; neme giriyor .

Lider kim olacak peki?
Bence genç ; birini bulacaklar . Statü ; ko gü ; ç ; leri hepten dinazorlardan oluşmuyor . Bu sü ; rpriz bir isim ve kurultaya kadar kamuoyunu bö ; yle oyalayacaklar .

' İnkar etmedi , komplo dedi , dö ; nemez '


Yazılarınızda aç ; ıkç ; a &ldquo ; Baykal dö ; nemez&rdquo ; diyorsunuz?
Baykal bu gö ; rü ; ntü ; olayını inkar etmedi . &ldquo ; Bu bir komplodur&rdquo ; dedi ve bunu tarif etti . Bir insan bir şeyi yapmayınca tepkilerinden belli olur bence . Allah korusun yapmamış birinin başına gelse ilk dakikadan itibaren &ldquo ; Arkadaş ben buradayım&rdquo ; diye ortaya ç ; ıkardı . Bayan da ortaya ç ; ıkardı . &ldquo ; Bizim ç ; oluk ç ; ocuğumuz eşlerimiz var . Yapanlar ispat etsinler&rdquo ; derdi . Baykal ' dan 3 gü ; n , bayandan 5 gü ; n tepki gelmedi . Herkes onlara , &ldquo ; Bu olay var mı yok mu?&rdquo ; dedi , ama &ldquo ; yok&rdquo ; denmedi . Ama ben &ldquo ; var&rdquo ; demiyorum .

İnandırıcı bulmadınız galiba aç ; ıklamaları?

Baykal basın toplantısında , &ldquo ; Meskene girilmiş , duvarlara , eşyalara kamera yerleştirilmiş&rdquo ; diye izah etti . Ama , &ldquo ; Hiç ; alakası olmayan gö ; rü ; ntü ; lerimiz ayrı yerlerde ç ; ekilip , bir araya getirilmiş&rdquo ; demiyor . &ldquo ; Dö ; nemez&rdquo ; i buna dayanarak sö ; ylü ; yorum . Baykal ilk gü ; nden &ldquo ; Bö ; yle bir olay kesinlikle olmamıştır . Ben yine de gerç ; eğin ortaya ç ; ıkması iç ; in istifa ediyorum&rdquo ; deseydi , bana gö ; re dö ; nerdi . Ama o gö ; rü ; ntü ; ler orada duruyor ve arkasında &ldquo ; varan 2&rdquo ; diyorlar .

Varan 2 ' yi bir duyuma dayanak mı sö ; ylü ; yorsunuz?
O gö ; rü ; ntü ; ler bittikten sonra &ldquo ; varan 2&rdquo ; yazıyor . Bu yalanlanmadığına gö ; re o odadaki her şey internet ortamına atılmamış demektir . Baykal ' a bir mesaj var .

Tehdit var aslında?
Bir şantaj ve tehdit var . Şunu diyorlar ; Biz bu tertibi senin CHP ' nin başından gitmen iç ; in yaptık arkadaş , direnirsen , tekrar dö ; nersen bunun devamını da internet ortamına Kanada ' dan atarız .

Bu ima Deniz Beyin elini kolunu bağlayacak mı?

Bö ; yle bir bagajla nasıl dö ; necek , dö ; nemez . Bagaj adım atmasını engelliyor . Yarın ikinci bir gö ; rü ; ntü ; ç ; ıkarsa , toplulukların iç ; ine giremez hale getirirler . Laf atarlar her yerden .

Kim bu insanlar?
Bü ; yü ; k oynayan insanlar bana gö ; re . İş neticesiyle belli olur . Netice CHP ' nin başından gitmesi , hayal bile edilemeyecek Baykal gitti . İş budur .

Baykal ' ın hü ; kü ; mete yö ; nelik suç ; lamalarına katılıyor musunuz?
Hü ; kü ; met bö ; yle bir şeyi yapmaz . Bu suç ; lama haksız . Ç ; ü ; nkü ; bu eninde sonunda ortaya ç ; ıkacak bir şey . Ayrıca Baykal ' ın CHP ' nin başından gitmesi hü ; kü ; metin ç ; ok mu işine gelir? Bence gelmez . Daha ö ; nce 8 defa gü ; reşmişsiniz tekrar gü ; reşe ç ; ıkıyorsunuz . Ama hiç ; bilmediğiniz biri geliyor . Onunla gü ; reş tutmak mı rizikoludur , yoksa tanıdığınızla mı?

Baykal ' ın suç ; lamasının ardından Başbakan ' ın karşı yaptığı konuşmayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Yapmasaydı iyi olurdu . Ü ; slubu yumuşatmadan yanayım her zaman .

Siz kimden şü ; pheleniyorsunuz?
Tü ; rkiye ' deki mü ; cadele bir yere dayandı . Eskiden sağcı solcu vardı şimdi bana gö ; re tek birşey var : Bir tarafta statü ; ko , bir tarafta demokratikleşmeyi isteyenler . İkisi arasında bir mü ; cadele var .

Hangisi peki size gö ; re?
Tü ; rkiye ' nin demokratikleşmesini isteyenlerin yapma ihtimalleri zayıf . Sayın Baykal &ldquo ; Ben Ergenekonun avukatıyım&rdquo ; dedi ve şimdiye kadar bü ; tü ; n ağırlığını statü ; kodan yana kullandı aslında .

Siz bunu statü ; konun yaptığını dü ; şü ; nü ; yorsunuz?
Bence statü ; ko Baykal ' ı tasfiye ediyor . Bakın şu ana kadar başaramadıkları tek şey Ak Parti ' yi iç ; ten bö ; lmek . İlk Ak Parti parlamento grubuna Sarı Kız , Ay Işığı ile ç ; ok yü ; klendiler . O zaman 70-80 milletvekili ile bir hareket yapacaklarını dü ; şü ; nü ; yorlardı . Ak Parti ' li hiç ; bir milletvekilini tö ; hmet altına almak istemem ama bunu Erdoğan fark etti . İkinci dö ; nem iç ; in milletvekili seç ; iminde ince eleyip sık dokudular . 8 . maddede &ldquo ; Ergenekoncular var&rdquo ; falan dendi . Erdoğan bü ; yü ; k bir liderlik sergiledi ve atlattılar . Geç ; miş dö ; neme bakın , DYP ' yi bö ; ldü ; ler ve Mesut Yılmaz başbakan oldu . Bö ; yle bir operasyon şimdi Ak Parti ' ye yapılamıyor .

Gü ; len Erdoğan ' ı sildi mi?

Uzun zamandır bu dedikodu var . Gü ; len , Başbakan ' la iddia edildiği gibi ipleri kopardı mı?
Hoca Efendi kimseyle ipleri koparmaz . Bir olay anlatayım : Birisi Hoca Efendi başta olmak ü ; zere , bu hareketteki insanları ç ; ok ü ; zdü ; . Hoca Efendi , ' Sakın cehenneme gitsin ' demeyin . Aleyhimizde ağır yazıları yazanların bile cehenmeme gitmesini istemem . Cehennem ç ; ok kö ; tü ; yerdir&rdquo ; dedi . Bunları silmemiş Gü ; len ' in , hiç ; bir zararı olmamış Başbakan ' ı sildiği iddiaları doğru değil .

Bir kopuş yaşanmıyor yani?
Gü ; len ABD ' ye gitmeden ö ; nce siyasilerle gö ; rü ; şmü ; ştü ; r . Mesut Yılmaz , Tansu Ç ; iller , rahmetli Bü ; lent Ecevit , Sü ; leyman Demirel . . . Bö ; yle din hizmeti yapan insanlar hü ; kü ; metleri hiç ; bir zaman karşılarına almak istemezler . Ç ; ü ; nkü ; sizin hü ; kü ; metinizdir , icrai yetkileri vardır . Siz ' eğitim ' diyorsunuz . Sizin yü ; zü ; nü ; zden bu tü ; r hizmetlere zarar gelmesini ister misiniz? Bizim hiç ; bir zaman Başbakan ' la problemimiz olmadı .

ensonhaber