Ayvalık'taki Engellilere Türkülü Terapi

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, Türk Halk Müziği'ne gönül vermiş vatandaşların bir araya gelerek kurdukları Ayvalık Halk Müziği Derneği bünyesinde ilçedeki engellilerde çalışmalara katılmaya başladı.

Ayvalık'taki Engellilere Türkülü Terapi
  Birlik Ortopedik Engelliler Derneği ' nin katkılarıyla , Ayvalık Belediyesi ' ne ait , düğün salonu olarak da kullanılan , eski Su İşleri Müdürlüğü binasında haftada iki kez yapılan çalışmalara derneğin korosunun ritim sanatçısı görme engelli Namık Tuncel ' in öncülüğünde engellilerde katılmaya başladı .
İlçede engelli olup , yetenekli bireyleri bir araya getirerek tamamen engellilerden oluşacak bir Halk Müziği Korosu kurmayı amaçladıklarını kaydeden Namık Tuncel , " Ayvalık Türk Halk Müziği Derneği ' nin korosunda uzun zamandan bu yana görev alıyordum . Yaklaşık bir ay kadar önce engelli bireylerimizin sporla terapi görebilmeleri için kendi spor salonunu biz engellilerin kullanımına ücretsiz olarak sunan Ali Çamlıbel adlı duyarlı bir vatandaşımızın , arkadaşımızın katkılarıyla Engelli vatandaşlarımıza sporla terapi olanağının sağlanmasının önünü açmıştık . Bu çalışmalarımızın sonucunda , ' Ayvalık ' ta engelliler için daha farklı bir şeyler yapılabilir mi ' diye yaptığımız karşılıklı görüş alışverişleri sırasında Engellilere Müzikle de terapi yapılabileceği düşüncesini benimsedik . Ben zaten Ayvalık Halk Müziği Korosu ' nda görev yaptığım için , konuyu koromuzdaki şef ve hocalarımız olan Ali ve Eyüp İşler ' le , koromuzda görev alan arkadaşlarımıza danıştım . Sağ olsunlar son derece memnuniyetle bu fikrimize olumlu yanıt verdiler . Denemek için birkaç yetenekli engelli arkadaşımızı çalışmalara dahil ettik . Yapılan çalışmaların ardından elde ettiğimiz sonuçtan hem korodaki , hem de engelli arkadaşlarımız son derece memnun kaldı " diye konuştu .

EN BÜYÜK SORUN ULAŞIM
Haftada iki kez olmak üzere 6 haftalık bir çalışmanın ardından engelli ses ve saz ekibinden oluşacak koroyla bir konser vermeyi amaçladıklarını kaydeden Tuncel , " Yapmış olduğumuz bu çalışmalara katılmak isteyen engelli sayımız olukça yüksek , ancak en büyük sorunumuz ulaşım . Birlik Ortopedik Engelliler Derneği üyeleri olarak bizlerin bir servis aracımız var . Ancak servis aracımız saat 17 . 00 ' den sonra şoförün görev süresi sona ermesi nedeniyle , saat 20 . 00 ' e kadar olan sürecek çalışmalarımızda engelli arkadaşlarımızı bu çalışmalara dahil edemiyoruz . Şimdilik kendi imkânlarıyla bu çalışmalara katılan birkaç engelli arkadaşımızla Halk Müziği çalışmalarımızı sürdürmeye çalışıyoruz " dedi .
Asıl amaçlarının tamamen engellerden oluşan dev bir Halk Müziği korosu kurmak olduğunu vurgulayan Namık Tuncel , " Ancak çalışmalarımızı yapabileceğimiz yer , ulaşım ve sazlarımızın olmaması gibi sorunlardan dolayı şu an için bu çalışmaları Ayvalık Halk Müziği Derneği çatısı altında yapmaya çalışıyoruz . En büyük sorunumuz Ayvalık genelindeki engelli sayısını net olarak bilmemek . Eğer , ilçedeki net engelli sayısını bilebilmiş olsaydık , bu engelli arkadaşlarımızın içerisinde müzikle uğraşabilecek kaç engelli arkadaşımızın olduğunu da net olarak tespit edebilecektik . Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen , şu ana kadar koro çalışmalarına gerek sazları , gerekse sesleri ile katılan engellilerin göstermiş oldukları performans gerçekten oldukça takdire şayandır " diye konuştu .