BDP Genel Başkanı Demirtaş: Kürt sorununun çözümü dağlarda değil, şehirlerdedir, fabrikalarladır

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "100 yıldır devam eden Kürt sorunu, genç askerlerin sırtına yüklenerek çözülemez.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "100 yıldır devam eden Kürt sorunu, genç askerlerin sırtına yüklenerek çözülemez. Kürt sorununun çözümü dağlarda değil, şehirlerdedir, fabrikalardadır. Tankla topla bu sorun çözülmez." dedi.

Aralarında BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, milletvekilleri Bengi Yıldız, Ayla Akat Ata ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de bulunduğu bir grup BDP'li, Lice'nin ardından operasyonların devam ettiği kırsala doğru gitmek istedi. BDP'lileri taşıyan araçların oluşturduğu konvoy, Lice-Bingöl karayolunun ikinci kilometresinde jandarma tarafından durduruldu. BDP'li bazı milletvekilleri ve partililerin, Diyarbakır'ın Lice ilçesi kırsalında basın açıklaması yapmalarına, can güvenliği gerekçesiyle izin verilmedi. Jandarma tarafından durdurulan BDP konvoyu, bir saat bekledikten sonra trafiğe kapatılan Lice- Bingöl yolunda basın açıklaması yaptı.

Diyarbakır İl Jandarma Alay Komutanı Albay Eyüp Şeker, milletvekilleri Yıldız ve Ata ile yaptığı görüşmede, ''Bölgede operasyonlar sürüyor. Terör örgütü tarafından döşenen patlayıcılar var. Can güvenliği nedeniyle sizi bırakamıyoruz. Yalnız milletvekillerinin dokunulmazlığı var. Onlar isterlerse geçebilirler.'' dedi.

Bunun üzerine milletvekili Yıldız ve Akat, bölgeye gösteri için gitmediklerini ifade ederek, ''Bir yaraya parmak basmak için buradayız. Onların geçişine izin verilmiyorsa, biz gitmiyoruz. Valilikle yeniden alınacak karar doğrultusunda hareket edeceğiz.'' diye konuştu.

Grup, bir süre durduktan sonra trafiğe kesilen yolda basın açıklaması yapmaya karar verdi. Yolu trafiğe kapatan jandarma birliklerinin önünde konuşan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bugün biz tankların değil, tanklar önümüze çıktı. Burada her an bu gençlerden birileri ölebilir. Bir ananın bir babanın yüreğini ateş düşebilir. Bu gençler inşallah sağ salim evlerine dönerler." diye konuştu. Demirtaş, "100 yıldır devam eden Kürt sorunu, genç askerlerin sırtına yüklenerek çözülemez. Kürt sorununun çözümü dağlarda değil, şehirlerdedir, fabrikalardadır. Tankla topla bu sorun çözülmez." ifadelerini kullandı.

Bir süre oturma eylemi yapan grup daha sonra Diyarbakır'a geri döndü.