Uzlaşamazsanız ben dönerim

75 dakika süren görüşmede Kemal Kılıçdaroğlu'na 'Bölünme istemiyorum' diyen Baykal, arkasından da uyardı: Uzlaşma olmazsa geri dönerim



75 dakika süren görüşmede Kemal Kılıçdaroğlu'na 'Bölünme istemiyorum' diyen Baykal, arkasından da uyardı: Uzlaşma olmazsa geri dönerim


CHP'de merakla beklenen 'Angora Zirvesi' de kurultay sürecindeki belirsizliği gideremedi. Kaset depreminin ardından Genel Başkanlıktan istifa eden Deniz Baykal ve adaylık için ismi geçen Kemal Kılıçdaroğlu görüşmesi dün Baykal'ın Angora Sitesi'ndeki konutunda gerçekleşti. Kılıçdaroğlu'na Önder Sav'la birlikte Yılmaz Ateş'i adres gösteren Baykal, 'Partide kavga gürültü olmasın, bölünme olmasın. Erdal Bey'in SHP'yi bırakmasından sonraki çözülmeye izin veremem. Ayrışma istemiyorum. Ben yine aynı noktadayım. Eğer genel merkez ve örgüt tabanında bir isim üzerinde uzlaşma olursa, bundan mutlu olur, ben de desteklerim' dedi. Baykal bu uyarısından sonra da,  'Eğer uzlaşma sağlanamazsa geri dönerim' mesajını verdi.

AYRIŞMA İSTEMİYORUM
Kılıçdaroğlu, dün Anayasa Mahkemesi'ne yapılan iptal başvurusunun ardından saat 11.30'da Baykal'ın Angora Sitesi'ndeki evine gitti.  Baykal'ın evinin bahçesinden foto muhabirlerine el sallayan ikilinin başbaşa görüşmesi 75 dakika sürdü. Kılıçdaroğlu, çıkıştaki kısa açıklamasında, uzun ve yararlı bir görüşme yaptıklarını, kurultay sürecini değerlendirdiklerini kaydetti.
Kılıçdaroğlu, Baykal'ın kendisine 'Değişim ve uzlaşmadan yana olduğunu, ilk gün söylediği sözlerin bugün de arkasında durduğunu' ifade ettiğini söyledi.  'Aramızda çok güzel bir sohbet oldu. Sayın Baykal, sürece ilişkin düşüncemi sordu' diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: 'Sayın Baykal, 'Ben ilk sözlerimin arkasındayım. Değişim istiyorum ama bu, uzlaşma içinde
olmalı. Partinin düşüncelerinde sapma olmamalı. Uzlaşma içinde aday gösterilmeli. Ben de bu konuda düşüncelerini almak için arkadaşları çağırdım. Talep ettiğim değişimin, uzlaşma içinde sağlanmasından yanayım. Partinin ayrışmaması ve bölünmemesi lazım. Partinin köklü bir tarihi, geleneği, kültürü ve hepsinden önemlisi şu anda da başarıyla yerine getirdiği tarihsel bir misyonu var.'

'BEN ADAYIM' DİYEMEDİ
'Sizin adaylığınız konuşuldu mu?' sorusuna Kılıçdaroğlu, 'Ben de ilk söylediğim noktadayım. Dolayısıyla ortaya çıkacağım, aday olacağım diye bir şey yok. Partinin kurulları var. Karar verilir, bizler de bu kararlara uyarız' diyerek, kendi adı üzerinde uzlaşma olması halinde aday olabileceği sinyalini verdi. Kılıçdaroğlu bir gazetecinin 'Siz de Baykal'a partinin başına geri dönün diye çağrıda bulundunuz mu?' şeklindeki sorusunu ise yanıtsız bıraktı.

İNÖNÜ'NÜN SHP'SİNİ  ÖRNEK GÖSTERDİ
GörüŞmenİn perde arkasında ise Baykal'ın yakın siyasi geçmişteki önemli bir istifayı örnek gösterdiği öğrenildi. Edinilen bilgilere göre Baykal, uzlaşı isteğini dile getirirken, Erdal İnönü'nün istifası ve sonrasında partiyi yok oluşa sürekleyen çok adaylı yarışın yaşandığı SHP örneğini verdi. Baykal, 'Erdal Bey'in SHP'yi bırakmasından sonraki gibi bir çözülmenin CHP'de yaşanmasına izin veremem. Ayrışma istemiyorum. Ben hala ilk noktadayım. Önceki gün gelenlere de söyledim; adaylara bakın, değerlendirin... Bir isim üzerinde uzlaşma olursa desteklerim. MYK düzeyinde temas yapın; Önder'e, Yılmaz'a, Mustafa'ya gidin. Dediğim tabloyu sağlarsanız ben de katkımı koyayım' dedi.

Örgütüm Baykal'ı geri istiyor
Kılıçdaroğlu'nun ardından Baykal'ı ziyaret isim CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin oldu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinden bu yana Kılıçdaroğlu ile birlikte hareket eden Tekin, çıkışta, örgüt olarak, Baykal'ın göreve dönmesinden yana olduklarını belirterek, 'Baykal'ın aklında bir isim yok. O üzerinde uzlaşılan ismi destekleyecek. Ancak il örgütü olarak talebimiz Sayın Genel Başkanımız'ın yeniden aday olması yönündedir' dedi.

CHP'liler Angora'ya yürüyecek
Kurultay sürecinde adaylık tartışmaları sürerken, CHP'li gençler bugün 'Baykal geri dön' mitingi düzenleyecek. CHP Genel Merkezi'nde buluşacak olan partililer ardından da otobüsle ya da yürüyerek Baykal'ın evine gidecek. CHP'liler Baykal'a, 'Bizi bırakma. Kurultayda aday ol' çağrısı yapacak.


Akşam