Dünya Çiftçiler Günü Akhisar'da Kutlandı

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle Akhisar Ziraat Odası'nın düzenlediği konferansa 9 Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yaşar Uysal konuk oldu.

Dünya Çiftçiler Günü Akhisar'da Kutlandı
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Akhisar Ziraat Odası Başkanı Abdullah Yıldız yaptı. Yıldız yaptığı konuşmada "Hepimizce bilindiği gibi Akhisar'ın ekonomisi tarıma dayalı olduğu için tarım çok önemli bir sektördür. Daha önceki yıllarda Akhisar ekonomisine hakim olan tütün ve pamuk, tütünde kota uygulamaları yanında pamukta olduğu gibi düşük fiyat uygulamaları girdi maliyetlerinin yüksekliği ve dolayısıyla pahalı üret, ucuza sat gibi ekonominin kurallarına ters düşen fiyat dengesizlikleri nedeniyle her iki üründen de çiftçilerimiz kaçar duruma gelmiştir. Şu anda Akhisar'da en önemli ürünler başta zeytin olmak üzere mısır, hububat ve sebze türü ürünlerdir. Fiyat istikrarı yanında yönetimde kalite ve verimi arttırmak çok önemlidir. Bunun için çiftçilerimiz öncelikle işlediği toprağın yapısal özelliklerini bilmek zorundadır. Bu amaçla odamız son teknik gelişmelere uygun toprak, yaprak ve su analiz laboratuarını çiftçilerimizin hizmetine sunmuş bulunmaktadır. Tarım çok uğraş isteyen, ancak yüksek getirisi olmayan bir sektördür. Çiftçilerin gelirini istikrarlı kılacak, refah seviyesini yükseltecek, tarımsal faaliyetlerini rahatlıkla sürdürebileceği, spekülatif amaçlı fiyat düşürme girişimlerine karşı üreticilerin haklarının korunmasıdır. Çiftçiler olarak istediğimiz yiyeceklerimizin her birinde alın terimizin ve göz nurumuzun olduğunun unutulmamışıdır. Bu vesile ile tüm çiftçi kardeşlerimin 14 Mayıs çiftçiler gününü kutlar, hayırlı ve bol mahsullü yıllar dilerim" dedi. 9 Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yaşar Uysal "Devletin zeytin dikimini özendirdiğini belirten Prof. Dr. Yaşar Uysal, Tarım Bakanlığı zeytinciliği teşvik ediyor. Ben de zeytinciyim. Sizleri aydınlatmak için buraya geldim. Bu güne kadar 61 ilin ilçe ve köylerinde 400 dolayında toplantı yaptım. Tariş, bu yıl zeytinyağının yanı sıra tane zeytin de alıyor. Çiftçiler olarak biz dünyanın en önemli işini yapıyoruz. Ancak örgütlenip hakkımızı aramıyoruz. Otomobil fabrikaları bunu iyi yapıyor. Türkiye'de çiftçiler bir partiyi iktidara getirebilecek güçtedirler. Hesap sorabilmemiz lazım. Sorunlarımızı anlatamıyoruz" diye konuştu.
Konferansa Akhisar Ziraat Odası Başkanı Abdullah Yıldız, yönetim kurulu üyeleri, Akhisar Genç İş Adamları Derneği Başkanı Yılmaz Çatalcalı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Akhisar Aktif İş Adamları Derneği Başkanı Sait Yalçın ve yönetim kurulu üyeleri, Akhisar Esnaf Odaları Başkanı Ali Men ve bir çok çiftçi katıldı.