Cumhurbaşkanı, DP'nin iktidara gelişinin yıldönümünde Menderes'in evindeydi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 27 Mayıs darbesinin ardından idam edilen merhum Başbakan Adnan Menderes'in memleketine dün simgesel bir gezi düzenledi. Gül, Demokrat P...



Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 27 Mayıs darbesinin ardından idam edilen merhum Başbakan Adnan Menderes'in memleketine dün simgesel bir gezi düzenledi.

Gül, Demokrat Parti'nin (DP) iktidara geldiği 14 Mayıs 1950 seçimlerinin 60. yıldönümünde Aydın'ı ziyaret etti. Program kapsamında Menderes Çiftliği ve Çakırbeyli köyünü de gezen Cumhurbaşkanı, Adnan Menderes'in Türkiye'ye mal olmuş bir başbakan olduğunu vurgulayarak, "Menderes'in, siyasi parti ayrımı yapmadan herkesin gönlünde yeri vardır." dedi.
Abdullah Gül, Aydın Valiliği'nde vatandaşların sevgi gösterileriyle karşılandı. Burada gazetecilerin sorularını cevaplarken, anayasa değişikliğinin iptali istemiyle Mahkeme'ye başvurulmasına ilişkin, "Bu hukuki anlamda bir haktır. Dolayısıyla böyle bir hukuki hakkın kullanılıp kullanılmayacağı, partilerin ve vekillerin iradelerindedir. Böyle bir hakkın kullanılmasına kimse bir şey söyleyemez." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, ziyaret dolayısıyla yaptığı açıklamada ise şunları kaydetti: "14 Mayıs, çok partili siyasi hayata geçişin yıldönümü. Aydın, büyük devlet adamları yetiştirmiş bir yer. Sadece Aydın için değil, tüm Türkiye'ye mal olmuş, başta merhum Adnan Menderes olmak üzere değerli devlet adamları, bakanlar yetiştirmiş." Daha sonra Aymendo Tesisleri'ne geçerek, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, işadamları ve şehit aileleriyle öğle yemeği yedi. Buradan ayrılarak Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nin açılış törenine katıldı. Ardından Menderes Çiftliği ve Çakırbeyli köyünü ziyaret etti.
Gül, burada Aydın Menderes ve eşi tarafından karşılandı. Menderes'in "Çakır-beyli'yi ziyaret eden ilk cumhurbaşkanısınız." demesi üzerine Gül, "Babanız Adnan Menderes, Türk milletinin kalbinde yer alan müstesna bir insandı. Türkiye'nin kalkınmasına büyük hizmetleri var. Kendisini şükranla anıyoruz." şeklinde konuştu.

Zaman