Bakan Ergün'den Referandum Süreci Yorumu

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, referandum süreciyle ilgili acele etmeye gerek olmadığını belirterek, "Milletin kararına saygı duymak hepimizin yararına olacak" dedi.

Tokat'ta temaslarda bulunan Bakan Ergün, Tokat Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Grand Ballıca Oteli'nde düzenlenn "İş Adamaları İstişare Toplantısı"na katıldı. Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Arat ile AK Parti Tokat Milletvekili Osman Demir'in konuşmasının ardından kürsüye gelen Vali Şerif Yılmaz, 1934 yılında kurulan Turhal Şeker Fabrikası'nın ilin lokomotifi olduğunu, zaman içerisinde özel sektör yatırımlarının başladığını kaydetti. Tokat'ta 5 adet OSB'de 288 sanayi kuruluşunun faaliyet gösterdiğini ifade eden Vali Yılmaz, OSB'lerde halen yeterli doluluğun yakalanamadığını söyledi.
Daha sonra kürsüye gelen Bakan Ergün, iş dünyasından gelen yoğun talepler nedeniyle 81 ilin tamamına KOSGEB hizmet müdürlüğü açmaya karar verdiklerini kaydetti. Türkiye ekonomisinin 2009 yılının son çeyreğinde yüzde 6 oranında büyüdüğünü belirten Bakan Ergün, 2010 yılının ilk çeyreğinde yüzde 10'un üzerinde büyüme olacağını ifade ederek, "Kapasite kullanım oranı yüzde 72'ye kadar çıkarak kriz öncesindeki seviyelere yaklaşmış bulunuyor. Ancak biz sadece ekonomiyi rakamlara tablolara veya grafikerlere bakarak değerlendirme yanlışına düşmeyelim. Ekonomi ile ilgili en önemli gösterge aslında iş dünyamızın bizatihi kendisidir. Dünya ve bugün yaptığımız ziyaretlerde iş dünyamızın çoğunlukla moralinin yüksek olduğunu ve geleceğe güvenle baktığını görmek bizi de son derce sevindirmiş yorgunluğumuzu silip atmıştır" dedi.
Konuşmasında Anayasa değişikliği ve referandum sürecini değerlendiren Bakan Ergün,
şunları söyledi: "Anayasalar elbette toplumsal mutabakatın teminatı olması gerekirken ama bizim darbe döneminde hazırlanan anayasamız ülkedeki risk ve belirsizliğin sürekli artmasına, yeni tartışmaların doğmasına neden oluyor. Artık bu tartışmalar sürdürülemez hale geldi. Hak ve özgürlüklerin genişlemesinden, hukuk sisteminin çağdaş ülkelere uygun hale getirilmesinden rahatsız olmaya da endişe etmeye de gerek yoktur. İş dünyamızın bu konuda önemli adımlar beklediğini hatta bu Anayasa paketindeki değişikliği yeterli bile görmediğini biliyorum. Onlarla konuştuğumda bunu ifade ediyorlar. Referandum süreci ile ilgili acele etmeye gerek yoktur. Milletin kararına saygı duymak hepimizin yararına olacaktır. Biz hükümet olarak bu süreçte asla gerginliğin tarafı olmayacağız. Çünkü toplumda bunun hiç kimseye yaramadığını biliyoruz. Ülkemizin imajına, güvenine zarar getirecek bir iş yapmamızdan herkesin emin olması gerekir. Asla bu süreçte biz böyle bir davranış sergilemeyeceğiz. Bizim bugüne kadar gerçek gündemimiz iş ve aş olmuştur. Bundan sonra da böyle olmaya devam edecektir"