2016 Raporu Açıklandı

UEFA, 2016 Avrupa Şampiyonası'na evsahipliği yapacak ülkelerin adaylık dosyalarının değerlendirmesini yaptı

UEFA, 2016 Avrupa Şampiyonası ev sahipliği için yarışan Türkiye'nin merakla beklenen değerlendirme raporunu açıkladı. 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası ev sahipliği için Türkiye; İtalya ve Fransa ile yarışıyor.
UEFA, ev sahibi ülkeyi, 28 Mayıs'ta Cenevre'de yapılacak oylamayla belirleyecek.
19 konu başlığını içeren değerlendirme raporunda Türkiye'nin yeni vizyonunun UEFA'nın uzun dönemli staratejisi ile uyumlu olduğu belirtildi.
Siyasi iradenin projeye verdiği desteğin önemi vurgulanırken, bu desteğin, kafalardaki bazı soru işaretlerini sildiği bildirildi.
Türkiye'nin, Avrupalı futbolseverlere yeni ve değişik bir deneyim sunacağı belirtilirken, şampiyonanın Türkiye'de oynanmasının Avrupa ile mistik doğu arasında köprü kurulmasını sağlayacağına da işaret edildi.
Raporda ayrıca, yeni stadların yapılmasıyla seyirci sayısının artırılması gerektiği vurgulandı.
Ulaşımla ilgili kaygılarını da dile getiren UEFA, planlanan karayollarının yapımı bitmediği takdirde, Bursa, Eskişehir, Konya ve Kayseri'de maç yapılmasının riske girebileceğine dikkat çekti.
Raporda İtalya'nın dosyası zayıf bulunurken, İtalya'nın adaylık dosyası, "vizyon açısından" yeteri kadar açık olmadığı gerekçesiyle eleştirildi.
Uzmanların raporunda, genel vizyon açısından Türkiye ve Fransa'ya iyi not verildi.
UEFA, Fransa'yı stat inşa etme planları konusunda da eleştiriyor ve bu konuda ilerleme sağlanması gerektiğine işaret ediyor.
Fransa raporda, bununla birlikte otoyol, hızlı tren ve hava ulaşımı konusunda olumlu puan alıyor.
Rapor, Türkiye'ye ulaşım konusunda Fransa kadar iyi puan vermiyor.
UEFA, teknoloji konusunda Fransa'nın iyi bir aday olduğunu belirtirken, güvenlik konusunda sorun yaşanmadığına işaret ediyor.
UEFA raporu, TÜrkiye'nin F-1 yarışları ve Avrupa Şampiyonlar Ligi finalini organize ettiğini belirterek, bu konuda Fransa kadar güçlü bir aday olduğu yorumunu yapıyor.

TRT