Üniversitede Sgk Bilgilendirme Toplantısı

Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle Bayburt Üniversitesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) İl Müdürlüğü işbirliği ile "Toplumda Sosyal Güvenlik Bilincini Geliştirmek ve Kayıt Dışı İstihdamın Sebebi" konulu eğitim toplantısı düzenlendi

Üniversitede Sgk Bilgilendirme Toplantısı
Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle Bayburt Üniversitesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) İl Müdürlüğü işbirliği ile "Toplumda Sosyal Güvenlik Bilincini Geliştirmek ve Kayıt Dışı İstihdamın Sebebi" konulu eğitim toplantısı düzenlendi.
Bayburt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi amfisinde gerçekleştirilen toplantıya SGK Bayburt İl Müdürü Bilal Başer ve SGK İl Müdürlüğü Uzmanı Yaşar Öner katıldı.
Bayburt Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerine verilen ve fakülte öğretim üyelerinin bazılarının da katıldığı SGK eğitiminde ilk olarak SGK İl Müdürü Bilal Başer SGK'yı tanıtan bir konuşma yaptı. Başer SGK'nın amacının çalışırken sosyal güvenceyi temin etmek, emeklilikte ise emekli maaşı bağlamak olduğunu söyledi.
SGK Uzmanı Yaşar Öner ise Sosyal Güvenlik Reformu ve son değişikliklerin ele alındığı bir sunum gerçekleştirildi. Geleceğin iktisat ve işletmecileri olarak öğrenciler verilen bilgileri dikkatle dinlediler.
5510 sayılı SGK kanunu ile ilgili bilgiler veren Öner, sağlık güvencesinden yararlanmak için bir yıl içerisinde 30 gün çalışmanın yeterli olduğunu belirtti. Bu sürenin reform öncesinde SSK'lılarda 90, ailesinde 120 gün; Bağ-Kur'lularda ilk tescilden sekiz ay, tekrar başlamada 120 gün prim ödeme şartına bağlı olduğunu hatırlattı. Öner, yeni düzenleme ile isteğe bağlı emeklilikte engellerin kaldırıldığını reform öncesi SSK'lılarda 1080 gün(3 yıl), Emekli Sandığı'nda 3600 gün(10 yıl) prim ödemiş olma şartlarının artık olmadığını; hiç günü olmayanların da isteğe bağlı sigortalı olabileceğini söyledi.
Yaşar Öner, Bağ-Kur, SSK, 4/a,b,c statüsünde SGK'lı olanlar hakkında da bilgiler verdi. Yaşar Öner'in sunumunun ardından öğrencilerin sorularına geçildi. Öğrenciler, ilk işe başlamada dikkat edilecek hususlar, kıdem tazminatı, emeklilik yaşı ve genel olarak sosyal güvence konuları ile ilgili sorular sordular.
İl Müdürü Bilal Başer öğrencilerin sorularını içtenlikle cevaplarken kafalarında oluşacak sorular için BİMER(Başbakanlık Bilgi Edinme Merkezi) ile SGK'nın Alo 170 hattından kısa sürede cevaplanacağını söyledi. Başer kendi kurum ve özel telefonunu da verebileceğini ve her türlü sorun için her an hazır olduklarını kaydetti. Başer özellikle işe girişlerde işe giriş belgesinin imzalanmasını ve kayıt dışı çalışılmamasını istedi.
SGK İl Müdürü Bilal Başer bu toplantıyı tertipledikleri ve kendilerine bu fırsatı sundukları için için Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu ve organizasyonda görev alan öğretim üyelerine ve katılımcı öğrencilere teşekkürlerini ifade etti.