Sarıkamış'ta Yağmur Sele Dönüştü

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde 20 gündür aralıksız devam eden yağmur sele dönüştü.

Sarıkamış ilçesine bağlı Beşyol, Karapınar, Başköy, Armutlu, Balıklı, Bozat, Alisofu, Çardakçatı, Kazıkaya, Çolaklı, Güllüce, Koçoğlu, Ortakale, Kayalıboğaz, Kozan, Eşmeçayır, Karaköse, Akkoz, Akkoz Yaylası, Gecikmez köylerinde yaşanan sel nedeniyle büyük çapta maddi zarar meydana geldi.
AK Parti Kars Milletvekili Zeki Karabayır, Sarıkamış Kaymakamlığı'na vekalet eden Selim Kaymakamı Yusuf Güni ve kamu kuruluşlarının temsilcileri selden dolayı zarar gören köylerde incelemelerde bulundular.
Yapılan ilk belirlemelere göre ilçeye bağlı köylerde 200'ün üzerinde ev ve 300 civarında ahır yıkıldı, onlarca küçük ve büyükbaş hayvan telef oldu

YAĞMUR SARIKAMIŞ'TA 200'ÜN ÜZERİNDE EVİ YIKTI
Kars'ın Sarıkamış ilçesinde günlerdir etkisini sürdüren sağanak yağmur dün gece şiddetini artırınca afete dönüştü. 40'ın üzerinde köyde yaklaşık 200 toprak damlı ev yıkılırken, 300'ün üzerinde ahırda çökme yaşandı. Onlarca küçük ve büyükbaş hayvanın telef olduğu, yüzlerce dönüm ekili arazinin zarar gördüğü, yolların tahrip olduğu yağmur ve sel, köyleri adeta çamur deryasına çevirdi.
Afetin ardından Kızılay Sarıkamış Şubesi bölgeye giderek inceleme yaptı ve ilk etapta mağdur ailelere 65 adet çadır, 100 adet battaniye, 50 takım mutfak seti, 80 koli kuru gıda, 100 adet set üstü ocak ve 40 adet yatak dağıtıldı.

VEKİLLER AFET BÖLGESİNDE
Yağmur ve selin Kağızman ilçesinde de etkisini göstermesi nedeniyle AK Parti Kars Milletvekili Mahmut Esat Güven Kağızman ilçesi, AK Parti Kars Milletvekili Zeki Karabayır da Sarıkamış ilçesine bağlı köylerde inceleme yaptı.
Kızılay Şube Başkanı Mir Hasan Taş, Sarıkamış Kaymakamlığı'na vekalet eden Selim Kaymakamı Yusuf Güni, Sarıkamış Milli Eğitim Müdürü Orhan Ekinci, DSİ, Köy Hizmetleri, Bayındırlık ve İl Afet Acil Durum Müdürlüğü yetkilileri de Milletvekili Zeki Karabayır'la birlikte köylere giderek incelemelerde bulundular.
Bu arada Meteoroloji Kars Bölge Müdürlüğü vatandaşları uyardı. Akşam saatlerinde metrekareye 10-15 kilogram yağmur düşeceğinin bildirilmesi üzerine ilgili kurumlar alarma geçti. Tehlike arz eden bölgelerde gerekli önlemler alındı. Afetin yaşandığı köylerde incelemesini sürdüren Milletvekili Karabayır, "Bu sene bu bölgede çok kar yağmadı. Yağan karlar da eridi. Yağan kardan dolayı don oldu. Kıştan bu tarafa da her gün aşağı-yukarı yağmur yağıyor. Burası adeta Karadeniz'e döndü. Dolayısıyla bu bölgedeki
yapılar da çatkılı değil. Hemen hemen hepsi toprak yapı. Aşırı yağmur nedeniyle 40 civarında köy zarar gördü. Hasar tespit çalışmaları sürüyor. İlgili Bakanlıklara da durumu bildirdik. Başbakanlık müsteşarıyla bizzat ben de görüştüm. Dolayısıyla onlar da takip ediyorlar. Hasar tespit çalışmalarıyla birlikte yardımlar da yapılacak ama bunun toplu çözümü de bu toprak evlerin zamanla çatıya dönüştürülmesidir" dedi.