Kilim dokumayı öğrenen zihinsel ve bedensel engelliler sertifika aldı

Bartın'da 6 aydır kilim dokuyan zihinsel ve bedensel engelli öğrencilere kurs sonunda sertifika belgeleri düzenlenen törenle verildi.

Bartın'ın Koz

Bartın'da 6 aydır kilim dokuyan zihinsel ve bedensel engelli öğrencilere kurs sonunda sertifika belgeleri düzenlenen törenle verildi.

Bartın'ın Kozcağız beldesinde faaliyet gösteren Doğanay Özel Eğitim Kursu'nda eğitim gören zihinsel ve bedensel engelli öğrenciler için açılan kilim dokuma kursu sona erdi. 6 ay önce Bartın Valiliği, İş Kur ve Milli Eğitim Müdürlüğü desteği ile açılan kursta zihinsel ve bedensel engelli 5'i bayan, 8'i erkek 18–35 yaş arasında bulunan 13 kursiyer kurs sonunda belgelerini aldı.

Kursta düzenlenen belge dağıtım törenine Bartın Vali Vekili Ali Akça, Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Yeşilyurt, Halk Eğitim Müdürü Mehmet Ali Ulus, HEM Müdür Yardımcısı Tuncay Dolanbay, İş Kur Müdürü Ramazan Erdim, Türkiye Sakatlar Derneği Bartın Şubesi Başkanı Necati Gülmez, Doğanay Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezi Sahibi Yunus Özpeynirci, Kilim Dokuma Öğretmeni Ümran Batman, kursiyerler ve aileleri katıldı.

Zihinsel engelli olup zor konuştuğu halde, kilim dokuyarak kazandığı para ile aile bütçesine katkıda bulunan kursiyerleri görünce büyük mutluluk duyduklarını anlatan Doğanay Özel Eğitim Kursu Sahibi Yunus Özpeynirci ise Özel Eğitim Öğretmeni Mutlu Boybey'in hazırladığı projeyi Bartın Valisi İsa Küçük'ün destekleri, İş-Kur ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nün işbirliği ile açtıkları kilim dokuma kursu sayesinde engelli vatandaşları iş yaparak rehabilite edip garantili meslek sahibi yapabilmek için çalışıldığını söyledi.

Atatürk'ün "Eğitimde feda edilecek fert yoktur" sözünü hatırlatan Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Yeşilyurt ise kurs sonunda gördükleri tablonun kendilerini çok memnun ettiğini söyledi.

Zihinsel ve Bedensel engellilere yönelik açılan kilim dokuma kursunun 46 bin liralık bütçe karşılığında gerçekleştiğini anlatan İş Kur Müdürü Ramazan Erdim ise kurs sonunda güzel meyvelerin alınmasından memnun olduklarını belirterek bu tür projelerin devam edeceğini dile getirdi.

Engelliler Haftası'nda kendisine ulaşan bir davetiyenin üzerinde "Engelli demek hiçbir şey yapamaz demek değildir. Bizleri yapamadıklarımızla değil yapabildiklerimizle sizlere benzeyen taraflarımızla görün ve tanıyın" şeklindeki yazılmış sözü hatırlatan Vali Vekili Ali Akça ise bu sözün sanki bu kurs için söylenmiş bir söz olduğunu ifade etti.

Bedensel ve zihinsel engelli kursiyerlerin birer sanatkâr haline geldiğini görmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Vali Vekili Akça, kursiyerlere "Burada öğrendikleriniz size ışık tutsun." nasihatinde bulunup kursiyerlerin ailelerini de tebrik etti.

Daha sonra kursiyerlerin kilim dokuma tekniği ile dokudukları heybe çantalar incelendi. Kursun sona ermesi yüzünden üzüntüden dolayı ağlayan bazı kursiyerler Vali Vekili Ali Akça'dan kursun devam etmesi talebinde bulundu. Açılan kurs sayesinde 6 ay içinde çocuklarının sosyalleştiğini, topluma kazandırıldığını hem maddi hem de manevi yönden kazançlı hale geldiklerini anlatan aileler ise yetkililere teşekkür etti.

ZİHİNSEL VE BEDENSEL ENGELLİLERE ÖZEL DÜZENLEME YAPILMALI

İş Kur'un 6 aylığına açtığı kurslara katılanların bir daha İş Kur projelerinden 2 yıl içinde faydalanamadığını hatırlatan Doğanay Özel Eğitim Kursu Sahibi Yunus Özpeynirci, uygulamadan zihinsel ve bedensel engelli vatandaşların muaf tutulması gerektiğine dikkat çekti. Özpeynirci, bakanlığın bu konuda özel bir düzenleme yapması gerektiğini sözlerine ekledi.