Kadınlara Menopoz Eğitimi

Nilüfer Belediyesi, Kayapa, Çalı, Hasanağa, Akçalar, Gölyazı ve Görükle gibi yeni mahallelerde kadın, çocuk ve gençlere yönelik faaliyetlere devam ediyor.

Kadınlara Menopoz Eğitimi
Kadın ve çocukları merkezdeki kültürel etkinliklere taşımakla kalmayıp, bu bölgelerde konser, sinema, tiyatro gösterileri organize eden Nilüfer Belediyesi, son olarak kadınlar için menopoz seminerleri düzenledi. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışma kapsamında Kayapa, Hasanağa, Akçalar, Gölyazı ve Görükle'de verilen seminerlere her yaştan çok sayıda kadın ilgi gösterdi.
Bursa Tabip Odası'nın katkılarıyla organize edilen eğitim çalışmasında, Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Volkan Yıldırım ve Çekirge Doruk Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Melike Yıldırım tarafından kadınlara; menopoz dönemi ve bu dönemde ortaya çıkan hastalıklar hakkında bilgi verildi. Menopoz döneminin kadın hayatının önemli bir bölümünü oluşturduğunu vurgulayan Dr. Volkan Yıldırım, "Kadın hayatının üçte biri menopozda geçiyor. Menopozun belirme yaşı 45-55. Menopoz ile birlikte oluşan doğal değişiklikler kadının hayatını bazen olumsuz etkileyebiliyor ve bazı hastalıkların ortaya çıkmasına yol açıyor. Östrojen hormonunun azalmasıyla kadında terleme, çarpıntı, halsizlik, unutkanlık, depresyon, sinirlilik, cinsel istekte azalma ve kemik erimesi gibi bazı durumlar ortaya çıkmaktadır. 40 yaşından sonra zamanla değişiklikler kendini göstermeye başlıyor. 1 yıl adet kanamasının olmaması menopoz teşhisi konulması için yeterlidir. Adet düzensizlikleri veya kanamalar menopoza girme olarak görülüp mutlaka doktora başvurulmalıdır" dedi.
Kalp ve damar hastalıklarının menopozun yol açtığı önemli rahatsızlıklardan biri olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Östrojen hormonu azalınca kadınlarda kalp ve damar hastalıklarından korunma zayıflıyor. Yapılan çalışmalarla azalan hormonların tamamlanmasıyla kalp rahatsızlıkları ve kriz geçirme riskinin de yüzde 25-50 oranında azaldığını görüyoruz. Ayrıca kemik erimesi ve idrar kaçırma gibi problemler de menopozla birlikte gelen en yaygın sorunlar arasındadır. Menopozun olumsuz etkilerinin asgariye indirilmesi için erken teşhis şart. Çünkü menopozdaki kayıplar ilk 5-8 yılda çok oluyor ve daha sonra yapılan tedavilerin çok anlamı olmuyor. Onun için menopoz dönemi başladığında mutlaka doktora gidilmesinde fayda var" diye konuştu.
Çekirge Doruk Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Melike Yıldırım da kadınlarını sorularını cevaplandırarak, hastalıklar hakkında bilgi verdi.