Gazda 8 milyar dolarlık indirim

Uzun zamandır Rusya'dan beklenen doğalgaz indiriminde nihai anlaşmaya varıldı. Anlaşma gereği Türkiye, yüzde 6'lık indirim aldı.

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in tarihi Türkiye ziyaretinde Samsun- Adana petrol boru hattı başta olmak üzere nükleer santral ve vizesiz geçiş anlaşmalarının yanında doğalgazda indirim anlaşmasına da imza atıldığı ortaya çıktı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın "Doğalgazda indirim konusunda karşılıklı iyi niyetin, anlayışın olduğunu gördük" sözleri ile ifade ettiği yeni fiyata ilişkin anlaşma iki ülke tarafından önceki gün imzalandı. Ancak anlaşma Rusya'nın ticari kaygıları nedeniyle şimdilik kamuoyuna duyurulmadı.

FATURA HAFİFLEDİ

Yeni anlaşmayla Türkiye, Rusya'dan ithal ettiği doğalgazda yaklaşık yüzde 6'lık indirim aldı. Ancak sözleşmeyle doğalgaz fiyatını belirleyen değişkenleri içeren fiyat formülü de yenilendi. Bu değişiklilikle Türkiye'nin Rusya'dan aldığı indirim oranı yüzde 11 civarına yükseldi. Yıllık 28 milyar metreküp gaz alınan Rusya'dan 1000 metreküp gaz için 300 dolar üzerinde fiyat ödendiğini anlatan kaynaklar, "Yeni anlaşma faturayı en az 1 milyar dolar azaltacak" dedi. Anlaşma Türkiye'ye sözleşmelerin sona ereceği 15 yıllık sürede asgari alım miktarında dahi en az 8 milyar dolar dolayında avantaj sağlayacak.

Kaynak: İnternethaber