Atina'da 'İstanbul' zamanı

Foto muhabiri Ara Güler (82), Yunanistan'ın başkenti Atina'da "İstanbul" konulu bir sergi açtı. Benaki Müzesi'nde fotoğraf severlerle buluşan sergi, 2

Foto muhabiri Ara Güler (82), Yunanistan'ın başkenti Atina'da "İstanbul" konulu bir sergi açtı. Benaki Müzesi'nde fotoğraf severlerle buluşan sergi, 25 Temmuz'a kadar ziyaret edilebilecek.

Türk-Yunan ilişkilerine ivme kazandırılması Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve iş adamlarıyla önemli görüşmelere ev sahipliği yapan Atina, kültürel yakınlaşmaya katkı yapacak bir fotoğraf sergisiyle de gündemdeki yerini aldı..

Dünyaca ünlü foto muhabiri Ara Güler, Yunanistan'ın başkenti Atina'da bir sergi açtı. "İstanbul" adlı fotoğraf sergisinde, toplumsal, sosyal ve kültürel yaşama dair 90 adet siyah beyaz fotoğraf, ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Kültür Bakanlığı'nın destek verdiği serginin açılışına Kültür Bakanı Panos Gerolanos da katıldı. Serginin açılışında Atina-Pire Başkonsolosu Beyza Üntuna da yer aldı.

İSTANBUL'A DAİR BİR BUÇUK MİLYON FOTOĞRAF

Önceki gün Benaki Müzesi'nde düzenlenen açılış töreni öncesi basına açıklamalarda bulunan Güler, "Kendimi fotoğrafçılardan çok tarihçilere yakın hissediyorum. Makinem hayatı olduğu gibi sunuyor." dedi.

Fotoğrafçı Güler, İstanbul aşkını yansıtan siyah beyaz fotoğraflarına gösterilen ilgiden memnun olduğunu belirtiyor. Kendisini "fotoğraf tarihçisi" olarak tanımlayan Güler, "Benim için fotoğraf nedir? Önemli olup olmadığını bilmiyorum. Ancak, gelecek nesillerin miras alacağı görsel bir tarih yazdığımı hissediyorum." diyor.

Güler, bu kapsamlı sergisinden önce de Atina'da 3, Selanik'te 4, Kavala'da 3 defa fotoğraf sergisi açmış. "Yunanistan'da bu kadar fotoğraf maceram vardır." diyen usta sanatçı Ara Güler, Türkiye ve İstanbul'un gündemde olduğu bir dönemde Atina'da sergi açmakla faydalı olmayı umduğunu söyledi. Yunanlar ve başbakanın sergiyi ziyaret etmelerini isteyen Güler, "Türkiye'de bakmıyorlar. Bari burada baksınlar." diyor.

Ara Güler konuşmasını şöyle sürdürdü. "Bu benim çok sayıda açtığım serginin buraya gelen devamıdır. 60 senedir Gazeteciler Cemiyeti üyesiyim. Sarı basın kartı taşıyorum. 60 senedir resim çekiyorum. Günde bir resim çeksen, bir rulo çeksen kaç eder? Dünyanın her tarafından çok resim var." Dünya'da hemen hemen gitmediği hiçbir yer kalmadığını anlatan Güler, sadece İstanbul'a dair bir - bir buçuk milyon fotoğraf çektiğinin altını çiziyor.

Sergi kapsamında Güler'in "İstanbul" adlı kitabı, Olkos Yayınevi tarafından Yunanca'ya çevrilerek fotoğraf severlerin beğenisine sunuldu. Albümün giriş yazısı, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un imzasını taşıyor. Sergi, 12 Mayıs-25 Temmuz arasında Atina'daki Benaki Müzesi'nde ziyaret edilebilecek.