Üreticiler Belirsizlikten Sıkıntılı

İzmir Beydağ'da gövde inşaatı biten Beydağ Barajı'nın 30 Nisan tarihinde yapılan sulama kanalları ihalesinde "firmaların dosyaları teslim etti" bilgisinin gelmesinin ardından konuyla ilgili yeni bir bilgi gelmediğini belirten Küçükmenderes Sulama Birliği üyeleri Erol Yaşayan ve Tahsin Aygün, ovadaki üreticilerin büyük bir belirsizlik içinde olduk

Üreticiler Belirsizlikten Sıkıntılı
İzmir Beydağ'da gövde inşaatı biten Beydağ Barajı'nın 30 Nisan tarihinde yapılan sulama kanalları ihalesinde "firmaların dosyaları teslim etti" bilgisinin gelmesinin ardından konuyla ilgili yeni bir bilgi gelmediğini belirten Küçükmenderes Sulama Birliği üyeleri Erol Yaşayan ve Tahsin Aygün, ovadaki üreticilerin büyük bir belirsizlik içinde olduklarını söylediler.
Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin'in geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili kısa bir açıklama yaptığını ifade eden birlik üyeleri, ihaleyi yapan Devlet Su İşleri'nin (DSİ) de ova çiftçisini resmi ağızdan bilgilendirmesi gerektiğini söylediler.
İHALE 30 NİSAN'DA YAPILDI
Ödemiş Belediye Başkanı Keskin, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile ihale sürecinin işlediğini ve 15 - 20 Haziran 2010 tarihleri arasında da Beydağ Barajı'ndan sulama için 5 - 6 metreküp/saniye su verilmeye başlanacağını bildirmişti. Edinilen bilgilere göre, 30 Nisan 2010 tarihinde yapılan ihaleye 13 firma başvuruda bulunmuş, resmi olmayan bilgilere göre de başvuruların da incelemeye alındığı bildirilmişti.
ÜRETİCİ MERAK EDİYOR
Miras yoluyla veya çeşitli ekonomik nedenlerle tarımsal faaliyetleri yapmaya imkan vermeyecek biçimde parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için en uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi anlamına gelen "arazi toplulaştırması" konusunda bugüne kadar hiçbir açıklamanın yapılmamış olması vatandaşlar arasında çeşitli söylentilere yol açıyor. İhale süreci ile birlikte üreticilerin merak ettiği ve cevap bulamadığı soruların başında "Sulama kanalları ihalesi sonuçları ne oldu?" ve "Arazi toplulaştırması konusunda kurumlar ne gibi çalışmalar sürdürüyor?" geliyor. Bu ve buna benzer soruları cevap arayan üreticiler yetkili ağızlardan ayrıntılı açıklamanın yapılmamasını eleştiriyor.
"ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI NASIL YAPILACAK?"
Arazi toplulaştırmasının, tarım işletmelerinin sahip oldukları küçük, parçalı ve dağınık arazileri modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenlenmesi olduğunu az çok bildiklerini ifade eden Kaymakçılı üretici ve Sulama Birliği üyesi Erol Yaşayan "Bize bu konuda ilgili kurumlardan hiçbir açıklama gelmedi. Bu nasıl olacak, benim çeşitli yerlerde arazilerim ve meyve bahçelerim var. Bu araziler nasıl birleştirilecek? Bazı kararlar alınıyor, Resmi Gazete'de yayınlanıyor ama bu konuları vatandaş bilmiyor. Biz yetkili ağızlardan açıklama ve bilgi verilmesini bekliyoruz" dedi.
BİLGİLER PAYLAŞILMALI
"Düşünülmeden ve planlamadan uygulanan sulama projeleri birçok sorunu da beraberinde getirir" diyen Tahsin Aygün de "Kamulaştırma ve arazilerin parçalanmasının en az gerçekleşmesi için, kanalların ve yolların planlaması, parsel sınırlarına bağlı kalınarak yapılmalı. Arazi toplulaştırması ile birlikte yürütülecek sulama projeleri yatırım maliyetlerini de düşürecektir. Fakat bu konuda toplulaştırmayı yapacak kurum ve birimlerden bilgilendirme toplantıları yapılmalı ve üreticiler aydınlatılmalı. Yoksa eksik ve yanlış bilgilerle şekillenen vatandaşlar yanlış duruşlar sergileyebilir" diyerek yetkilileri uyardı. Toplulaştırma çalışmalarının bugünden yarına hemen yapılmasının mümkün olmadığını dile getiren Yaşayan ve Aygün, "Toplulaştırılacak alan tespit edilmiş. Bu alan üzerindeki sabit tesisler, mülkiyet bilgileri oluşturulmuş ama ondan sonrası hakkında hiçbir bilgimiz yok. Yapıldı mı bilmiyoruz toplulaştırılacak alan üzerinde halen tarımsal faaliyetlerini sürdüren üretici tercihleri alınmadı. Bunlar yapılmadan yapılacak toplulaştırma bazı itirazları da beraberinde getirecektir" dediler.
SULAMA BİRLİĞİ KAYGILARI YAZILI HALE GETİRMİŞTİ
Ödemiş Belediyesi ve Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Bekir Keskin, şubat ayında meclis toplantı salonunda yapılan toplantıda yapılan konuşmaları kitapçık haline getirerek halka dağıtmış, toplantıda konuşan üreticilerin kaygılarının yazılı hale getirmişti.
19 BİN HEKTARLIK ALAN SULANACAK
İhalenin sonuçlanmasıyla, Beydağ ve Ödemiş ilçeleri arasında Küçük Menderes nehrinin sağ ve sol sahilinde 19 bin hektar arazinin sulanması sağlanacak. Bu alanda Beydağ ve Ödemiş ilçeleri ile bunlara bağlı 5 belde ve 27 köyün tarım arazileri bulunuyor. Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, konuya ilişkin değerlendirmesinde, DSİ yetkileriyle yaptığı görüşmeler sonucunda; 15-20 Haziran 2010 tarihleri arasında Beydağ Barajı'ndan sulama için 5-6 metreküp/sn su verilmeye başlanacağını bildirdi.
Barajdan daha erken tarihte su verilmesinin çiftçinin yararına olacağını belirten Keskin, bu sayede tarımsal üretim maliyetlerinin düşeceğini ve böylelikle bölge ekonomisinin gelişmesi büyük katkı sağlanacağını ifade etti.