Türkiyenin En Kaliteli Sızma Zeytinyağları Belirlendi

Türkiye'de uluslararası standartlara uygun olarak yapılan ilk ve tek zeytinyağı kalite yarışmasıyla geçtiğimiz sezonun en kaliteli sızma zeytinyağları kalite yarışmasında Mut İzorya zeytinyağı üçüncü oldu

Türkiyenin En Kaliteli Sızma Zeytinyağları Belirlendi
Türkiye'de uluslararası standartlara uygun olarak yapılan ilk ve tek zeytinyağı kalite yarışmasıyla geçtiğimiz sezonun en kaliteli sızma zeytinyağları kalite yarışmasında Mut İzorya zeytinyağı üçüncü oldu.
Zeytin ve zeytinyağı sektörünün güçlü sivil toplum kuruluşu olan Zeytin Dostu Derneği 'nin geleneksel hale getirdiği ve sonuçları tüm dünyada geçerli olan yarışmada 2009 yılının en kaliteli natürel sızma zeytinyağları, ödüllerini Ege İhracatçı Birlikleri'nde düzenlenen törenle aldı.
Türkiye'nin farklı bölgelerinden 15 zeytinyağının katıldığı 3. Ulusal Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması'nda birinciliği Edremit'ten Semercioğlu, ikinciliği Manisa'nın Soma ilçesinden Terzioğlu Zeytinyağı alırken, üçüncülüğü ise Mersin'in Mut ilçesinden yarışmaya katılan ve geçtiğimiz yıl düzenlenen yarışmada mansiyon almaya hak kazanan Mut İzorya Zeytinyağları aldı.
İzorya Zeytinyağı şirket sorumlusu Dr. İsmail Şentürk, "Zeytin Dostu Derneği tarafından bu yıl 3.'sü düzenlenen Ulusal Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması'na Türkiye'nin farklı zeytinci bölgelerinden katılan 15 zeytinyağı numunesi önce Aydın Ticaret Borsası Laboratuarı'nda tam kimyasal analizden geçirildi. Bu aşamayı geçen yarışma numuneleri İtalya'ya gönderilerek Uluslararası Zeytin Konseyi akreditasyonu bulunan O.N.A.O.O. Laboratuarları'nda duyusal analize alındı. Duyusal analizden alınan puanlamaya göre Türkiye'nin en kaliteli sızma zeytinyağları belirlendi. Yarışmaya katılan 15 zeytinyağından 8'i duyusal analizlerden geçmeyi başardı" dedi.
Uluslararası Zeytin Konseyi kriterlerine göre düzenlenen bir yarışmada Türkiye'nin en kaliteli sızma zeytinyağı üçüncülüğünü almanın büyük bir onur olduğunu belirten Şentürk, "Daha önce el yardımıyla ya da eş dost tavsiyesi ile yapılan değerlendirmelerin zeytinyağı kalitesini belirleme konusunda geçerliliği yoktu. IOC kriterlerine göre ve IOC'ye akredite laboratuarlarca yapılan bu yarışmanın sonuçları tüm dünya ülkeleri tarafından dikkate alınmakta ve kabul görmektedir. Bu yarışma Mut için çok önemliydi. Ürünümüzü orada Mut ismi ön planda olmak kaydıyla tanıtmış olduk. Ödülümüzü orada Belediye Başkanımız Murat Orhan'dan aldık. Üçüncülükle yetinmeyip önümüzdeki yıllarda birincilik için yarışacağız" diye konuştu.