Sudan-Türk Okulu öğrencilerinin velileri Tosya'yı ziyaret etti
Aral Fen Dershanesi'nin davetlisi olarak Tosya'ya gelen Sudan-Türk Okulu öğrencilerinin velileri çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulundu.
Türkçe b
Türkçe bilgilerini geliştirmek ve meslekleriyle ilgili bilgi alışverişinde bulunmak isteyen Sudan-Türk Okulu velileri iki ülke arasındaki ortak bağların ve özelliklerin fazla olduğuna dikkat çekerek ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Çıraklık Eğitim Merkezi, Keskin Çelik, sitelerde bazı doğrama-marangoz, dokuma atölyelerinde inceleme yapan heyet, ülkelerinde benzeri kuruluşların azlığına dikkat çekti.
Ülkelerinde benzer kuruluşların Çin ve Fransız işadamlarının kontrolünde olduğunu belirten veliler, benzer üretim tesislerinden Sudan'a da kurulmasını istedi.
Özellikle inşaat, eğitim, ağaç işleri, hayvancılık gibi sektörlerde yatırıma ihtiyaç duyulduğunu kaydeden veliler, Türk işadamlarının yatırım konusunda cazip fırsatlar sunan Sudan'a gelmekte geç kaldığını ifade etti.
Tosya Kaymakamı Arslan Yurt Bey ve Belediye Başkan Vekili Ahmet Baş'ı da ziyaret eden Sudanlı veliler, gelecekte dünya dilinin Türkçe olacağına inandıkları için Sudan'daki Türkçe kursuna gittiklerini aktardı.
Öğrendikleri Türkçeyi daha da geliştirmek amacıyla Türkiye'ye geldiklerini aktaran veliler, gördükleri ilginin kendilerini memnun ettiğini ifade ettiler.
Sudan'daki Sudan-Türk Okulu'nun iki ülke insanları arasındaki işadamı diyalogunu sağlamada çok önemli olduğunu belirten heyet başkanı işadamı Hani Muhammed-i, "Sudan-Türk Okulu beş yıl önce açıldı. Şu anda 1200 öğrencisi var. Bir okul Sudan'a yetmez. Sudan'da 10 okul olması gerekir. Böyle kaliteli eğitim veren iki kişiyi değil, iki ülkeyi kaynaştıran bu okulların sayısının artmasını istiyoruz." dedi.
Aral Fen Dershanesi'nde Türkçe dersine girip dillerini geliştirmeye çalışan heyet, Tosya'dan memnun ayrıldı.