Sel tehdidi devam ediyor

Azerbaycan'ın Sabirabad kentinde günlerdir süren sel felaketi, bölge halkını tehdit etmeye devam ediyor.

Sel tehdidi devam ediyor
Bölgeye getirilen yüzlerce kurtarma ekibinin yoğun çalışmalarına rağmen, Araz ve Kür nehirlerinden taşan sular, civardaki köyleri tehdit etmeye devam ediyor. Sabirabad'ın Bayramlı köyünde yıkılan bent tekrar inşa edilerek suyun akış yönü değiştirildi. Mürseli ve Ulacalı köylerinde yıkılan bendi yeniden inşa çalışmaları ise devam ediyor. Bentte açılan deliklere beton parçaları taşıyan yüzlerce kamyon, Mürseli köyünün yakınlığında uzun kuyruklar oluşturuyor.

500'den fazla evin sulardan zarar gördüğü, bazı evlerin tamamen sulara gömüldüğü Mürselli köyünde hayat durma noktasına geldi. Köydeki tüm hayvanlar telef olurken, tarımcılığın da tamamen yok olduğu bildirildi. Halk perişan halde, çadırlarda ve komşu köylerdeki yakınlarının evlerine sığınmış durumda.

Evi sular altında kalan Mürseli köyü sakini Kasımov Vazeh, İHA'ya yaptığı açıklamada, "10 Nisan akşamında, köyün yakınından geçen nehir suları bendi yıkarak köyü bastı. Yaklaşık sekiz bin sakini olan Ulacalı ve Mürseli köylerinden 3 bin kişinin oturduğu beş yüzü aşkın ev sulara gömüldü" dedi. Köyden hiçbir eşya çıkaramadıklarını belirten Kasımov, "Yalnız üzerimizdeki kıyafetlerle birlikte canımızı zor kurtardık. Hayvanları ahırlarından dışarı salıp, evden hiçbir şey almadan çıktık. Ahırlardan salınan hayvanların çoğu öldü, diğerleri kayboldu. Köy halkının geçimini sağladığı tarımcılıkta tamamen yok oldu" diye konuştu.

Maddi zararın büyük olduğunu söyleyen Mürseli ve Ulacalı sakinleri, sel felaketinde can kaybının olmamasından teselli buluyor. Köyü basan nehir suları, köydeki evlerin yanı sıra, köyün yakınlarındaki mezarlığı da bastı. Mezarlar sudan görülmez hale gelirken, bölge halkının ziyaret ettiği Baba Semid Türbesi de nehir sularından zarar gördü. Bölge halkı türbelerinin sulara gömülmesinden çok üzgün.