Sağanak, Ağrı'nın altını üstüne getirdi

Ağrı'da önceki geceden itibaren etkili olan sağanak yağış, elektrik, telefon, içme suyu ve kanalizasyon altyapısını çökertti. Taşan Murat Nehri karayolunu kapattı, 3 bin bina su altına kaldı, okullar 3 gün süreyle tatil edildi.

Ağrı'da, önceki geceden itibaren etkili olan sağanak yağış, 3 bin kadar ev, ahır ve işyerini sular altında bıraktı. Kent merkezinden geçen Taşlıçay Deresi üzerindeki köprünün çökmesi sonucu, Fırat Mahallesi ile kent merkezi arasında ulaşım sağlanamadı.
Murat Nehri'nin taşması sonucu Fırat, 100. Yıl ve Gazi mahallelerinde dere yataklarına kurulu çok sayıda ev ve işyeri de sular altında kaldı, Ağrı-Tutak Karayolu ulaşıma kapandı. Mahsur kalan vatandaşlar ise, belediye, Karayolları, İl Özel İdaresi, Devlet Su İşleri (DSİ) ve özel firmalara ait iş makineleriyle evlerden çıkartıldı.
EĞİTİME 3 GÜN SÜREYLE ARA VERİLDİ
Belediye Başkanı Hasan Arslan, geçen haftaki sel felaketinden daha büyük bir felaketle karşı karşıya olduklarını belirterek, çok sayıda evde ciddi hasar oluştuğunu, altyapının kullanılamaz hale geldiğini söyledi.
Ağrı Vali Vekili Murat Güven de, kent merkezindeki okullara 3 gün süreyle ara verildiğini bildirdi. Güven, afet sırasında evleri zarar gören vatandaşların yatılı okul ve diğer okullarda barınacağını belirterek, 'Son kriz toplantımızda, Ağrı'da eğitime hafta sonuna kadar ara verildi' dedi. Sağanak yağışta herhangi bir can kaybının olmadığını belirten Güven, Özel İdare, Karayolları, Belediye ve DSİ ekiplerinin, kent merkezinde acil müdahalelerde bulunduğunu dile getirdi.
Bu arada, 12. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı ve Türk Kızılayı tarafından kentin çeşitli noktalarına 3 seyyar mutfak kuruldu.

Kardeşini fırlatarak kurtarmış
Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'ne 20 km uzaklıktaki Esnemez Köyü'nde ilköğretim okulu 5. sınıf öğrencisi Gamze Gündüz (12), ailesinin 5 ferdiyle birlikte çöken damın altında kalmıştı. Doğubayazıt Devlet Hastanesi'ne kaldırılan küçük kız tüm müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Göçük altında can veren küçük kızın dam çökmeye başladığı sırada kucağındaki kardeşini dışarıya fırlatarak kurtardığı öğrenildi.

Başbakan 1 milyon lira gönderdi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sel felaketinin ardından Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala'ya mağduriyetin giderilmesi için acil yardım talimatı verdi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü tarafından Ağrı Valiliği ve Belediye Başkanlığı'na toplam 1 milyon TL nakdi yardımda bulunuldu. Bu arada, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bölge milletvekilleri ve bürokratlarla birlikte 'Ata' uçağıyla kente gelerek incelemelerde bulundu.

Kulübede bir sel klasiği
Ana caddelerde yağış ve taşkınlar sonucu çökmeler meydana gelirken, taşkın nedeniyle Karayolları'na ait bir köprü yıkıldı. Yollarda mahsur kalan yüzlerce vatandaş iş makineleriyle kurtarıldı. Murat Nehri'nin taşması sonucu ulaşıma kapanan Ağrı-Van Karayolu'nun 17. kilometresinde 1 otobüs, kamyon ve 5 otomobildeki toplam 50 yolcu, Emniyet Müdürlüğü ve Karayolları ekipleri tarafından kurtarıldı.


Yeni Şafak