Papandreu'dan Birand'a önemli açıklamalar

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, ekonomi cephesinde kariyerinin en zor günlerini yaşıyor. Tarihin cilvesine bakın ki, Atina'ya iyi haber, Türkiye ile ilişkilerde geliyor. Başbakan Erdoğan, beraberinde yedi bakanla, Atina'ya stratejik işbirliği için gidiyor. Papandreu, tarihi ziyaret öncesinde Mehmet Ali Birand'a konuştu. İşte o röportajın s

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, ekonomi cephesinde kariyerinin en zor günlerini yaşıyor. Tarihin cilvesine bakın ki, Atina'ya iyi haber, Türkiye ile ilişkilerde geliyor. Başbakan Erdoğan, beraberinde yedi bakanla, Atina'ya stratejik işbirliği için gidiyor. Papandreu, tarihi ziyaret öncesinde Mehmet Ali Birand'a konuştu. İşte o röportajın satırbaşları... Sembolik anlamı büyük, somut sonuç beklentisi yüksek bir ziyaret.

Başbakan Erdoğan ve heyetindeki bakanlar, stratejik işbirliği için Atina'ya çıkartma yapıyor.

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'ya göre iki noktadan somut sonuç alınabilir.

Biri Ege'deki gerginlik, diğeri Yunan adalarına vizesiz giriş.

Papandreu, "Ege kıta sahanlığı konusunda önerimiz, Lahey'deki uluslararası mahkemeye gitmek. Türkiye ile zemin yoklama görüşmelerine başladık. İlk toplantı olumlu bir havada geçti. Uzlaşıya varabilirsek, bu, Ege'deki gerginliğini düşürür" dedi.

Yunanistan sadece kıta sahanlığını Lahey'e götürmek, Türkiye dosyaya hava sahasını da eklemek niyetinde...
 
Şimdilik pozisyon farkı giderilemedi ama gelişme var. İki ülkenin askeri harcamaları karşılıklı olarak düşürmesi konusunda da kapı açık.

Papandreu, "gitmemiz gereken yön budur, ama önce korkuları aşmalıyız" diyor. Yunan adalarının kapılarını da, Türk turistlere açmak istiyor.

Papandreu, "Bz Schengen bölgesindeyiz, bunun getirdiği bazı zorluklar var. Ancak Avrupalı muhataplarımıza daha fazla turiste ihtiyacımız olduğunu, işlemlerin basitleştirilmesi gerektiğini anlatacağım. Günübirlik ziyaretlerde vizesiz giriş için onları ikna edebileceğime inanıyorum" diye konuştu.

Yunanistan Başbakanı, Başbakan Erdoğan'ın samimiyetine güveniyor: "Erdoğan, Türk-Yunan ilişkileri hakkında yaratılmış korku dolu hikayeleri, sırtında bir yük gibi taşımıyor. Dış politikada cesur olduğunu görüyorum, bu da ilerleme sağlamak için şart..."
 
Papandreu, Sosyalist Enternasyonel'in Başkanı olarak, geçen dönemde yakın çalıştığı Deniz Baykal'ın sahneden çekilmesi konusunda üzgün. Ama Türk siyasetiyle ilgili fazla konuşmaktan da kaçınıyor.


CNN Türk