Nükleer santralda mutlu son...
Türkiye ile Rusya arasında Akkuyu santralına ilişkin imzalar atıldı, pürüz yok. Vizelerin kaldırılmasına dair anlaşma ise ancak iki ülke arasındaki 'Geri Kabul' anlaşmasının imzalanmasından sonra devreye girecek
Türkiye ile Rusya arasında Akkuyu santralına ilişkin imzalar atıldı, pürüz yok. Vizelerin kaldırılmasına dair anlaşma ise ancak iki ülke arasındaki 'Geri Kabul' anlaşmasının imzalanmasından sonra devreye girecek
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün resmi davetlisi olarak Ankara'ya gelen Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, ziyaretine Anıtkabir'den başladı. Daha sonra Çankaya Köşkü'ne geçen Medvedev, burada resmi törenle karşılandıktan sonra ikili ve heyetlerarası görüşmelere geçildi. Heyet görüşmelerinde, iki ülke arasındaki Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin katılımcı bakanları, ilgili bürokratlar ile YÖK Başkanı Ziya Özcan da katıldı. Görüşmelerin ardından, iki ülke arasında, ulaştırma, güvenlik, eğitim alanında beş protokol için imza töreni yapıldı. Törenin ardından Başbakanlık'a geçen Medvedev, burada da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüştü. Görüşmenin ardından iki lider, 12 anlaşmaya imza attı, toplamda imzalanan anlaşma sayısı ise 17 oldu. Bunların içinde kamuoyunun vizelerin kaldırılması ve Akkuyu'da inşa edilecek nükleer santral ön plana çıktı.
RUSLAR ÇOK MUTLU
Medvedev, Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Gül ile birlikte kamera karşısına geçti. Burada soruları yanıtlayan Medyedev, iki ülke arasında vizelerin kaldırılması anlaşmasına ilişkin bir soruya 'Anlaşma Rusya'dan Türkiye'ye gelen turistleri çok mutlu edecek, çünkü vize harcı ödemek sorunda kalmayacaklar' diye yanıtladı. Medvedev, imzalanan anlaşmanın iki ülke arasındaki kaçak göçü ve vizesiz girişlerin kötüye kullanımını önleyeceğine ve Geri Kabul Anlaşması'ndan sonra devreye gireceğine dikkati çekti.
BU RAKAM AB'YE DE ÖRNEK OLACAK
Ankara-Moskova ilişkilerini, 'Stratejik, çok boyutlu ve hayatın tüm veçhelerini yanıtsan' diye tanımlayan Medvedev, ziyareti sırasında imzalanan anlaşmaların ilişkilerde, 'radikal bir değişiklik' yaratacağını kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül'ün dile getirdiği, iki ülke arasında ticaret hacminin 5 yıl içinde 100 milyar dolara çıkarılması hedefine de destek veren Medvedev, 'Bu rakamın tüm AB'ye örnek olacağını' söyledi.
HEDEF 5 YILDA 100 MİLYAR $
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül iki ülke arasında enerjide 'yeni projelerin' gündemde olduğunu kaydederken; ekonomide ise ortak ticaret hacminin 5 yıl içinde 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Vizelerin kaldırılması ile ilgili anlaşmanın hem Türkiye hem de Rusya'nın menfaatine olduğunu kaydeden Gül, 'Bu bakımdan Rus Yönetimi'ni takdir ediyoruz' dedi.
En büyük dış açık Rusya'ya
l Rusya Federasyonu, IMF'nin 2009 yılına ilişkin, ülkeler arasında satın alma gücüne göre yaptığı sıralamada, 2,1 trilyon doları geçen gayrı safi yurtiçi hasılası (GSYH) ile 6.
l Türkiye ise 880,1 milyar dolar GSYH ile 16. sırada.
l 145 milyon kişilik nüfusuyla Rusya Federasyonu, dünyanın 8'inci kalabalık ülkesi.
l 17 milyon 75 bin kilometrekarelik yüzölçümü ile de dünyanın en genişi.
l Türkİye ise 72.5 milyon nüfusu ile dünya 16'ncısı
l 814 bin 578 kilometrekarelik yüzölçümü ile 36'ncı sırada.
l Rusya'nIn en çok ihracat yaptığı on ülke: Hollanda, İtalya, Almanya, Türkiye, Beyaz Rusya, Ukrayna, Çin, İsviçre, Polonya ve Kazakistan.
l En çok ithalat yaptığı on ülke: Almanya, Çin, Ukrayna, Japonya, ABD, Beyaz Rusya, Güney Kore, İtalya, Fransa, İngiltere olarak sıralanıyor.
l Türkİye, Rusya'nın ithalatında ancak 14'üncü sırada.
l İkİ ülke arasındaki ticaret Türkiye aleyhine gelişiyor.
l Türkİye'de bu yılın ilk çeyreği itibarıyla 16 milyar dolar olan dış ticaret açığının yüzde 37,7'si Rusya kaynaklı.
l Türkİye, üç ayda 1.5 milyar dolar ihracat yaptığı Rusya'dan 7.6 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi.
Onlar için 'sorunlu' ülkeydik!
l Bugüne kadar Rusya'da çalışan Türk vatandaşları, çalışma izinleri ve vize konusunda 'sorunlu ülke' statüsünde işleme tabi tutuluyordu. Ülkede büyük yatırımları olan Türk şirketlerinde çalışanların çalışma izinleri bile 6 aydan önce çıkarılamıyordu.
l Tİcarİ vize işlemlerinin uzun sürmesi, turistik vizenin de zor verilmesi vize konusundaki diğer problemler arasındaydı.
Enerjideki ilk adımı Rusya ile atmış olduk
DÜN Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la da bir araya gelen Medvedev, burada Akkuyu Nükleer Santral Anlaşması'na imza attı. İmza töreninde konuşma yapan Erdoğan, 'Tabii enerjide bugün çok önemli bir adımı attık. İlk defa nükleer enerjiyle ilgili yatırım yapıyoruz ve nükleer enerjideki ilk yatırımımızı Rusya Federasyonu ile yapmamız manidardır, anlamlıdır. Süre olarak belirlenen yaklaşık 7 yıllık bir süreç. 7 yılda bitecek fakat Türkiye olarak bunu biz çok çok önemsiyoruz' diye konuştu.
İkinci adım: Dünyaya açılıyoruz
ENERJİ alanında ilk adımı nükleer yatırımıyla Rusya ile attıklarını söyleyen Başbakan Erdoğan, 'İkinci adım, biliyorsunuz, zaten doğalgaz ve petrolde Türkiye ihtiyacının yüzde 70'ini Rusya Federasyonu'ndan sağlıyor. Doğalgaz da Mavi Akım Projemizi çok daha geliştirmekten yanayız. Eğer biz Samsun-Ceyhan'ı gerçekleştirebilirsek ki kararlıyız bu adımı atıyoruz. Dünyaya Ceyhan'dan açılma imkanımız, fırsatımız olacak.
Ezgi AKIN
Nükleerin zirvesinde ABD ve Fransa var
l Dünyada 30 ülkede 438 nükleer santral enerji üretiyor.
l 42 nükleer santral inşa aşamasında.
l Dünyada kurulu 438 nükleer santralın 272'isi (yüzde 62) sanayileşmiş 7 ülkenin oluşturduğu G-7 ülkelerinde yer alıyor.
l G-7 üyesi ülkelerden İtalya'da nükleer santral bulunmaz iken, Fransa'da 59, Almanya'da 17, Japonya'da 55, ABD'de 104, İngiltere'de 19 ve Kanada'da 18 santral var.
l Sanayileşmiş
6 ülkede bulunan 272 nükleer santraldan elde edilen 254 bin 365 mw enerji, dünyada kurulu gücü 371 bin 562 mw olan 438 santraldan elde edilen enerjinin yüzde 68'ini oluşturuyor. Söz konusu ülkelere Rusya'nın da eklenmesi halinde 7 ülke toplam kurulu gücün yüzde 74,3'nü elinde bulunduruyor.
l Fransa, ürettiği enerjinin 76,18'ini nükleer enerjiden elde ediyor. İkinci sıradaki Litvanya'da oran yüzde 72,89.
Akşam