Lidyalılar Sergisine Salihli İlgisi

Manisa'nın Salihli ilçesinden bir grup, İstanbul'da sergilenen Lidyalılar ve Dünyaları Sergisi'ni gezdi.

Türkiye'nin çeşitli müzelerinde yer alan Lidya dönemi eserlerini ortak bir sergide buluşturan İstanbul Beyoğlu'ndaki Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi'ne Salihli'den giden Ticaret ve Sanayi Odası heyeti büyük ilgi gösterdi. Başta Manisa Müzesi olmak üzere, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzesi, İzmir Arkeoloji Müzesi, Efes, Ödemiş, Milet ve Gordion Müzeleri ile Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi'nden 245 eser, 46 kişiden oluşan grubun üyelerini 2600 yıl öncesine götürdü.
Tarihte ilk paranın kullanıldığı yer olarak kabul edilen Lidya Uygarlığı'na ait eserlerin arasında mühürler, altın yüzükler, altın ve gümüşün karışımıyla elde edilen sikkeler (madeni para), günlük yaşamda kullanılan kaplar ilgiyle izlendi. Salihlililer, altının işlenişini konu alan canlandırmalar hakkında müze yetkilisi Nihat Tekdemir'den bilgi aldı.
KAPSAMLI BİR SERGİ
Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi, Anadolu uygarlıkları sergi dizisinin bir devamı olarak "Lidyalılar ve Dünyaları" sergisine ev sahipliği yaptı. Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Sardes Kazı Başkanlığı işbirliğiyle açılan sergi, 19 Şubat -2 Haziran 2010 tarihleri arasında ziyarete açık olacak.
Serginin danışmanlığını 50 yıldır Sart kazılarında yer alan ve yıllarca buranın kazı başkanlığı yapan Prof. Dr. Crawford H.Greenewalt ve son 2 yıldır kazı başkanlığını yürüten Prof. Dr. Nicholas Cahil yaptı. Serginin küratörlüğünü müzenin Müdürü Şennur Şentürk yaptı. Peki, kimdir bu Lidyalılar? Nerede nasıl yaşamışlar, ne yiyip ne içmişler, nasıl bir inanca sahip olmuşlardır? Tüm bu soruların cevabı, "Lidyalılar ve Dünyaları" adlı sergide ve 582 sayfalık sergi kitabında yer alıyor.
Sardeis Kazı Başkanı Prof. Dr. Nicholas Cahill, 50 yıldan fazla kazı başkanlığı yapmış Prof. Dr. Crawford H.Greenewalt ve konunun uzmanlarının uzun soluklu çalışmaları sonucu hazırlanan sergi ve sergi kitabı kendi alanında bir başvuru kaynağı olmaya aday gözüküyor. Lidya uygarlığı konusunda kaynak sıkıntısı çekilen ülkemizde, bu çalışmanın büyük bir boşluğu dolduracak nitelikte olduğu belirtiliyor.
Bugüne dek yapılan kazı ve bilimsel araştırmalar, Lidyalılar'ın bir Anadolu uygarlığı olduğunu, Doğu ve Batı arasında kültür alışverişinin sağlanmasında önemli rol üstlendiklerini ve dünyada ilk defa paranın icadıyla dünya tarih sahnesinde yer aldığını gösteriyor.
Mitolojide her tuttuğu altın olan Frig Kralı Midas'ın Sart çayında yıkanınca altınlarından arınması ve bu altınların Sart çayına dökülmesi efsanesi biliniyor. Yine ilk paranın Lidya Krallığı tarafından basıldığı da biliniyor. Konuyla yakın ilgilenenler için de fasulye biçimli altın ve üstünde ağzını açmış aslan başı görülen paraların Lidya Krallığı'na ait olduğu bilgisi var. 2 Haziran'a kadar açık kalacak sergide, bu ayrıntıları ve o döneme ait objeleri yakından görmek mümkün.
(ES-HO-Y)