Kaset depremi bitti aday çekişmesi başladı

Kurultay öncesi CHP'de aday isimleri kulislerde dolaşmaya başladı. Dün Özyürek'in, 'Baykal'ın adayı Kılıçdaroğlu' şeklindeki açıklaması bizzat Baykal tarafından yalanlandı. Kılıçdaroğlu da aday olmadığını açıkladı



Kurultay öncesi CHP'de aday isimleri kulislerde dolaşmaya başladı. Dün Özyürek'in, 'Baykal'ın adayı Kılıçdaroğlu' şeklindeki açıklaması bizzat Baykal tarafından yalanlandı. Kılıçdaroğlu da aday olmadığını açıkladı



Deniz Baykal'ın istifasının ikinci gününde parti içinde heyecanlı saatler yaşandı. Genel Başkanvekili Cevdet Selvi, sabah saatlerinde Baykal'ı ziyaret ederek bilgi verdi. Çıkışta soruları yanıtlayan Selvi, 'Deniz Baykal dönecek mi?' sorusuna, şu yanıtı verdi: 'CHP'de sorun olmayacak. En etkin, en mükemmel şekilde çözeceğiz. Her zamanki gibi sorumluluk içinde, ama ben niyet okuma imkanına sahip değilim.' Selvi, Baykal'ın evde neler yaptığına ilişkin olarak ise şunları söyledi: 'Sıkıntıları vardı. Bunları son derece ciddi biçimde aşmış. Son derece etkin ve heyecan içinde gördüm.'


CHP'DE KILIÇDAROĞLU MUAMMASI
CHP'de heyecanın asıl nedeni ise Parti Sözcüsü Mustafa Özyürek'in, 'Baykal'ın adayı Kılıçdaroğlu' şeklindeki açıklaması oldu. Özyürek, öğlen saatlerinde, Baykal'ın bir aday etrafında birleşilmesi durumunda o adayı kendisinin de destekleyeceğini söylediğini belirterek, 'Bu isimlerden biri de Kemal Kılıçdaroğlu olabilir' dedi. Ancak birkaç dakika sonra Baykal, 'Hayır, benim bir adayım yok, olursa kendim söylerim' diyerek Özyürek'i yalanladı. Bunun üzerine Özyürek, yanlış anlaşıldığını açıkladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş de, 'Sayın Baykal böyle bir şey söylemedi. O görüşmede ben de vardım. Baykal, 'Kamuoyunda konuşulan adaylar var. Kemal'in adından da bahsediliyor. Bu işlere kendiniz bakın. İçinizden biri olabilir' ifadesini kullandı' dedi.


'ÇOK BAŞLILIK GÖSTERMEYİN'
Baykal'ın, önceki gün Önder Sav, Mustafa Özyürek ve Yılmaz Ateş ile yaptığı durum değerlendirmesinde, istifasından sonra partide çıkan farklı seslere dikkat çektiği öğrenildi. Baykal'ın, 'Bölünmeyin, çok başlılık göstermeyin; böyle bir tablo partiye zarar verir' uyarısı yaptığı öğrenildi. Baykal'ın, 'Kemal'in de adından bahsediliyor, toparlayabilir mi, bakın. İçinizden biri de olabilir. Önyargım yok. Katkı vermeye hazırım. Parti bütünlüğü önemli' dediği belirtildi.

5 AYRI SENARYO
KURULTAY öncesi CHP kulislerinde konuşulan senaryolar şöyle: 
- Emanetçi Genel Başkan: Kurultayda 'geçici bir süre' genel başkanlık yapacak, sonrasında olağanüstü kurultayda emaneti sahibine teslim edecek bir isim olabilir.   

- Cevdet Selvi ile devam: Genel başkanlığa vekalet eden Selvi, seçilir ve partiyi olağanüstü kurultaya götürür. 

- Sav-Kılıçdaroğlu çekişmesi: Baykal dönmezse Genel Sekreter Önder Sav kendisi aday olur veya birini aday çıkarır. Bunun karşısına da İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in desteklediği Kemal Kılıçdaroğlu çıkar. 

- Baykal döner: Baykal, kurultaya kadar gelişmeleri izler. Örgütün ve delegelerin yoğun isteğiyle yeniden genel başkan seçilir. Hiç aday çıkmaması veya birden fazla aday çıkarak sert tartışmaların olması durumunda da Baykal, 'CHP sahipsiz bırakılamaz' tezini işleyerek koltuğuna geri döner.

- Geçiş süreci adayları: Tüm bunların ötesinde eski Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, eski Grup Başkanvekili Haluk Koç ve Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay gibi isimlerden biri  geçiş sürecinde partinin başına getirilebilir. Bunun yanı sıra gazeteci Uğur Dündar, Doğan Grubu İcra Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ gibi ilginç ve popüler isimlere yönelme olabilir.

A. Rezzak ORAL / ANKARA


Akşam