Çeçen lider zikirde gözyaşı döktü

Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov, Adana'nın Ceyhan ilçesinde Şeyh Mansur'un kabrini ziyaret etti. Kadirov, Türkiye ile ilişkilerini daha da geliştirmek istediklerini söyledi.

Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov, Adana'nın Ceyhan ilçesine bağlı İncetarla köyünde bulunan ve Çeçenler tarafından Kadiri Tarikatı'nın kurucularından sayılan Şeyh Mansur'un mezarını ziyaret etti. Yoğun güvenlik önlemleri altında köye gelen Kadirov'u, MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı ve Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü karşıladı. Kadirov'un yanı sıra Çeçenistan'dan Türkiye'ye uçakla gelen yaklaşık 100 Kadiri Tarikat'ı üyesi, Şeyh Mansur'un mezarı başında dualar ederek zikir töreni düzenledi. Kadirov da gelir gelmez zikir törenine katıldı. Tören sırasında Kadirov'la birlikte çok sayıda tarikat üyesi gözyaşlarını tutamadı. Kadirov, burada yaptığı kısa konuşmada, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini belirterek, ''Şeyh Mansur bizim için çok önemli bir isimdir. Mezarının Ceyhan'da olduğu 1 yıl önce ortaya çıktı. Burayı bir an önce türbe haline getirmek ve çevresini düzenlemek için elimizden geleni yapacağız. Bundan sonra Çeçenler her yıl Mayıs ayında buraya
gelecektir'' dedi.

MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı ise, "Bu kabrin mübarek bir şahsiyete ait olduğunu büyüklerimiz söylerdi. Hatta kuraklık zamanında buraya gelerek kurban kesilir ve yağmur duası edilirdi. Yapılan araştırmalar sonucu Şeyh Mansur'a ait olduğu anlaşılınca artık Türkiye ve Çeçenistan açısından manevi bir köprü oluştu" diye konuştu.

Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de, "Şeyh Mansur'un kabri Türkiye ile Çeçenistan arasındaki yakınlaştırmayı arttıracaktır. DSİ hizmet sınırlarında bulunan bu bölgede gerekli kamulaştırılma yapılırsa biz belediye olarak her türlü çevre düzenlemesi ve sosyal tesislerini yapmaya hazırız" dedi.

Şeyh Mansur'un Rusya'nın baskılarından kaçarak 1832 yılında Türkiye'ye geldiği, 1864-1870 yılları arasında da İncetarla köyünde yaşadığı bildirildi. Kadiri Tarikatı'nın kuruluşunda önemli rol oynadığı belirtilen Şeyh Mansur'un 1870 yılında öldüğü ve mezarının ise yapılan araştırmalardan sonra geçen yıl bulunduğu kaydedildi.