Cannes bütün görkemiyle açıldı

Sinema dünyasının en saygın buluşması kabul edilen Cannes Film Festivali başladı. Açılış galası, Ridley Scott imzalı, başrollerini Russell Crowe ve Cate Blanchette'in oynadığı Robin Hood filmiyle yapıldı. Festivalin resmi programında hiç Türk filmi yok ama organizasyon kapsamında Türkiye'den kısa bir film gösterilecek: O da Koray Çalışkan'ın 'E

Sinema dünyasının en saygın buluşması kabul edilen Cannes Film Festivali başladı. Açılış galası, Ridley Scott imzalı, başrollerini Russell Crowe ve Cate Blanchette'in oynadığı Robin Hood filmiyle yapıldı. Festivalin resmi programında hiç Türk filmi yok ama organizasyon kapsamında Türkiye'den kısa bir film gösterilecek: O da Koray Çalışkan'ın "Esma"sı. Sinema dünyasının yıldızları yine Cannes'da... Festival kırmızı halı geçidi ile başladı...

Gösterimi yapılan ilk film ise başrollerini Russel Crowe ve Cate Blanchette'in oynadığı Robin Hood filmi oldu.

Festival için salonda düzenlenen seremoni ise jüri üyelerinin takdimi ile başladı. Bu yıl festivalin jüri başkanlığını fantastik filmleriyle tanınan yönetmen Tim Burton yapacak. Ünlü oyuncu Benicio del Toro da jüri üyeleri arasında.

Seremonide yarışacak filmler de tanıtıldı. Bunlardan en dikkat çekenleri, Oliver Stone imzalı "Wallstreet: Para Asla Uyumaz" filmi. Yönetmen Stone, filmde yolsuzluk ve açgözlülük temalarını işliyor.

Dikkat çeken diğer bir film ise Woody Allen'ın "You Will Meet A Tall Dark Stranger" filmi.

Festivalin görkemli açılışında ekonomik kriz yüzünden düşüş gösteren film sayısı da konuşuldu. Bazı hükümetler gösterilen filmlerden rahatsızlığını dile getirdi.

Festivale son tepki de, kadın sinemacılardan geldi. Bu yıl büyük ödül için yarışan yapımlar arasında hiçbir kadın yönetmenin filmi yok.

Oscar'ın bir kadın yönetmene gittiği bu yıl, Cannes'ın kadın yönetmenlere yer vermemesini tartışma yarattı.

Cannes Film Festivali'nde bu yıl büyük ödül Altın Palmiye için 19 film yarışıyor. Festivalin resmi programında Türkiye'den hiç bir film yer almıyor. Organizasyonda yalnızca Koray Çalışkan'ın Esma isimli kısa filmi yan bölümlerde gösterilecek.

Festival 23 Mayıs akşamı düzenlenecek ödül töreniyle sona erecek.





CNN Türk