Çağlayan'dan DEİK yorumlarına tepki: Kimseyi yerinden etme derdimiz yok (Özel)

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türk-Rus İş Forumu'na Türkiye Sanayici ve İşadamları Konfederasyonu (TUSKON) ve Türkiye İhracatçı

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türk-Rus İş Forumu'na Türkiye Sanayici ve İşadamları Konfederasyonu (TUSKON) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) dâhil olmasından duyulan rahatsızlığa tepki gösterdi. Çağlayan, kurumları öne çıkarma ya da konumundan etme gibi bir çalışmalarının söz konusu olmadığını vurguladı.

Zafer Çağlayan, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın öncülüğünde yapılan ve Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in katıldığı Forum'a, Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) yanında TUSKON ve TİM'in de yer almasının Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nda (DEİK) tedirginliklere neden olduğu yönündeki haber ve yorumlara tepki gösterdi. Tartışmaları Cihan'a değerlendiren dış ticaretten sorumlu devlet bakanı, iddiayı dillendirenlerin iş âlemine kötülük ettiğini belirtti. Çağlayan, "Hem iş âleminde hem de kurumlarda böyle bir çekememezlik olmaz. Maalesef, kurumlar şu an itibarıyla birbirlerini yıpratır hale gelmiştir." dedi.

Ülkeler arası toplantıların Dış Ticaret Müsteşarlığı'nca tertip edildiğinin altını çizen Devlet Bakanı Çağlayan, gelen talepler bağlamında tüm kurumlarla forum ve toplantılara imza atabileceklerini kaydetti. Türk-Rus İş Konseyi toplantısıyla ilgili bu çerçevede dile getirilen eleştirilerin haksız olduğunu aktaran Çağlayan, şöyle konuştu:

"Dünkü toplantıyı TİM, TUSKON ve TOBB tertip etti. Bu çerçevede Yunanistan seyahatindeki iş konseyini aynı şekilde TÜSİAD ve DEİK'le yapacağız. Brezilya için de başka kuruluşlarla çalışacağız. Kurumları bölen değil birleştiren konumda olmalıyız. Bakın birkaç gündür kimi medya organlarından yıpratma kampanyasına girenlerin hangi amaca ya da emele hizmet ettiklerini bilmiyorum. Onları Allah'a havale ediyorum. Bu konuda iş âleminin birliğini bozmaya izin vermem, kimsenin bölmesine izin vermemeliyiz. Tüm kuruluşlarımızı yakinen tanırım."

Kurumlar arası birlik ve dayanışmanın devam edeceğini vurgulayan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Çağlayan, "Kimseyi öne çıkarma ya da bulunduğu konumdan alma gibi bir çalışmalarımız olmadı, olmayacaktır. Bütün kurumlar bizim için aynı değerdedir. Hiçbiriyle olan mesafemiz ne birinden daha az ne birinden daha fazladır." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE VE RUSYA VİZELERİ KALDIRARAK TARİHİ BİR KİLOMETRE TAŞI KOYDU"

Rusya'yla imzalanan ticari anlaşmaların önemine ve getirilerine de değinen Zafer Çağlayan, iki ülkenin imza ettiği anlaşmaların önemine vurgu yaparken, "Türkiye ve Rusya vizeleri kaldırarak tarihi bir kilometre taşı koydu." dedi.

Çağlayan, atılan adımları ve konulan hedeflerden duydukları memnuniyeti vurguladı. Hedeflerinin, 'Rusya'yla dış ticareti ilk 5 yılda 100 milyar dolar seviyesine çıkarmak ve yapıyı mümkün olduğunca dengeli bir hale getirmek' olduğunu kaydetti. Vizelerin kaldırılmasının turizme, ticarete ve sanayiye ivme katacağına işaret eden dış ticaret bakanı, şunları söyledi:

"Anlaşmalarla kanatlı et ürünleri dâhil tüm tıkanan damarların açılması, Türkiye'ye özel kota verilmesi ve bu çerçevede ihracatımızın arttırılmasını öngörülüyor. Diğer yandan yapılacak olan lojistik merkezinin yeni limanlara erişimiyle birlikte çok önemli çalışmaların yapılacağı bir dönemle karşı karşıyayız. Rusya'yla olan ihracatımızın her gün arttığını birlikte göreceğiz. Enerji alanında yapılan işbirliği de önemlidir, Türkiye ilk defa bir nükleer yatırıma girecektir. Türkiye yapıma girmesiyle 5 bin megawattlık bir nükleer enerji kapasitesine ulaşacaktır. Rusya'yla ekonomik ilişkilerimizin artacağını göreceğiz."