Aklımda biri olsa ben açıklarım

CHP'de Deniz Baykal'ın istifasıyla boşalan koltuğa kimin oturacağı sorusuna cevap aranıyor. Dün Baykal'la görüştükten sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan CHP ...



CHP'de Deniz Baykal'ın istifasıyla boşalan koltuğa kimin oturacağı sorusuna cevap aranıyor.

Dün Baykal'la görüştükten sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek, Kemal Kılıçdaroğlu'nun isminin gündemde olduğunu söyledi. Ancak Özyürek'in bu açıklaması, kısa süre sonra bizzat Baykal'a dayandırılarak yalanlandı. Eski CHP liderinin, yakın kurmaylarına, "Kafamda bir isim belirginleşirse bunu kendim açıklarım." dediği belirtildi. Özyürek de bunun üzerine sözlerini düzeltti. Baykal'ın öğleden sonra konutuna çağırdığı Kemal Kılıçdaroğlu ise görüşmeden sonra yaptığı değerlendirmede, aday olmayacağını kaydetti.
Deniz Baykal'ın genel başkanlıktan istifasıyla sarsılan CHP'de bir yandan iki hafta sonra yapılacak kurultayın hazırlıkları sürerken bir yandan da yeni genel başkanın kim olacağı tartışılıyor. Genel beklenti, Baykal'ın parti içinden gelen ısrarlı taleplere dayanamayarak aynı göreve yeniden gelmesi. Alınan bilgilere göre, Baykal, yakın kurmaylarına yaptığı değerlendirmede, öncelikle kendi dışında bir aday üzerinde uzlaşılmasını bekleyeceğini belirtti. Bir aday üzerinde karar kılınması durumunda kendisinin de bu isme destek olacağını anlatan Deniz Baykal, partide herhangi bir karışıklık istemediğini kaydetti ve böyle bir riske karşı gerekirse yeniden göreve gelebileceğine işaret etti. Baykal'ın Kılıçdaroğlu'yla ilgili olarak da, "Değerli, yetenekli bir arkadaşımız. Ama parti tabanı ve kamuoyu nasıl karşılar, sahiplenir mi bunu göreceğiz." değerlendirmesinde bulundu. CHP sözcüsü Mustafa Özyürek, dün Baykal'la yaptığı görüşme sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplarken, "Sayın genel başkanımız samimiyetle bir aday bulunmasını istiyor. Bu aday hem partide birliği sağlamalı hem de partinin çizgisini, politikasını devam ettirecek bir isim olmalı." diye konuştu. Özyürek, Baykal'ın gelişmelere ilişkin düşüncelerini aktarırken şu görüşleri ifade etti: "Önümüzde bir kurultay ve referandum süreci var, bir seçim süreci var. Bu aşamalarda ne olacak, partililerimiz ciddi şekilde değerlendirir. Genel başkanlık için değerlendirilen bazı isimler var. 'Sayın Baykal aday olmazsa ben de aday olabilirim' diyen başka insanların da olduğunu duyuyoruz." Kurultayda yarışacak adayların Merkez Yönetim Kurulu (MYK) tarafından değil delegenin en az yüzde 20 imzasıyla belirleneceğini kaydeden Özyürek, "Baykal ayrıldı ama geri dönmek için taktik yapıyor" yorumlarının doğru olmadığını belirtti. Özyürek, "Deniz Baykal samimiyetle ayrıldı ve kendisine ihtiyaç olmadan partinin yoluna devam edebilmesinin en doğru olduğunu söyledi. Ama parti yoluna devam edemeyecekse, parti içinde büyük sorunlar, sıkıntılar ortaya çıkacaksa ben görevden kaçmam, dedi." ifadelerini kullandı.
Özyürek 'Kılıçdaroğlu' dedi, Baykal yalanladı
Özyürek, Baykal'ın kafasında bir genel başkan adayı olup olmadığı sorusuna önce, "Öne çıkan isim, herkesin konuştuğu isim Kemal Kılıçdaroğlu." diye cevap verdi. Bu önemli açıklama, kısa süre sonra bizzat Baykal'a dayandırılarak yalanlandı. Baykal'ın yakın kurmaylarına, "Kafamda bir aday ismi belirginleşirse bunu başkasına söyletmem, bizzat kendim açıklarım." dediği belirtildi. Özyürek de bir süre sonra sözlerini düzeltme gereği duydu. Baykal'ın öğleden sonra konutuna çağırdığı Kemal Kılıçdaroğlu ise görüşmeden önce yaptığı değerlendirmede, ortak bir çağrıyla istenmesi durumunda bu talebe karşılık vereceğini ancak süreçte adaylığını açıklamasının söz konusu olmadığını vurguladı.
Kurultay hesapları, Kılıçdaroğlu tartışmasıyla başladı
CHP'de kurultaya 10 gün kala adaylık tartışmaları yoğunlaştı. Baykal'ın dönmemekte ısrar etmesi ihtimaline karşılık parti içindeki taraflar adaylarını netleştirmeye çalışıyor. Bu çerçevede ortaya konulan ilk isim Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Ancak Genel Sekreter Önder Sav'ın Kılıçdaroğlu'nu istemediği, aday olması durumunda karşısına rakip çıkaracağı belirtiliyor. CHP içinde uzun yıllardır süregelen ikili yapının Baykal'ın dönmemesi durumunda çatışabileceği düşünülüyor. CHP lideri Baykal, parti içindeki Önder Sav ve Eşref Erdem'in önderlik ettiği iki ayrı yapı arasındaki hassas dengeyi uzun süre korumuş, ancak Erdem'in genel başkan yardımcılığından istifasıyla denge Sav lehine bozulmuştu. CHP'de son iki yıl içinde adı öne çıkan Kılıçdaroğlu ise daha çok bir dönem Eşref Erdem'le hareket eden isimler tarafından destekleniyor. Bu durum Sav ve arkadaşlarının Kılıçdaroğlu'na mesafeli yaklaşmasına sebep oluyor. Sav'ın başını çektiği ekip, Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin gibi isimlerin CHP'yi bugünkü çizgisinden çıkaracağı endişesini taşıyor. Sav'ın kafasındaki genel başkan adayının, grup başkan vekili olan Hakkı Suha Okay olduğu ifade ediliyor. CHP'de genel başkan adayı olabilmek için bin 252 delegeden 245'inin imzası gerekiyor.
CHP'de 81 il başkanı Baykal'a destek için toplanacak
Genel Başkan Deniz Baykal'ın istifasıyla sarsılan CHP'de, 81 ilin başkanı kurultaydaki yol haritası için toplanıyor. Her kurultay öncesinde bir araya gelen il başkanları, bu kez Baykal için özel gündemli toplantı yapacak. İl başkanları, 22-23 Mayıs'ta yapılacak büyük kurultay öncesi Ankara'da buluşacak. Bu toplantının belirleyici unsurları ise büyük delege yoğunluğuna sahip olan İstanbul, İzmir ve Ankara il örgütleri olacak. Üç büyük ilin parti başkanları, toplantıdan Baykal'a büyük destek çıkacağını söylüyor. Baykal'a yakınlığı ile bilinen İzmir İl Başkanı Ekrem Bulgun, kişisel olarak müstafi CHP liderinin geri dönmesini istediğini ifade ediyor. Bulgun, kendisine, "Ankara'ya yürüyelim" teklifinin dahi geldiğini bildiriyor. Ankara İl Başkanı Ali Yıldızlı da Deniz Baykal'a yapılanları içlerine sindiremediklerini dile getiriyor. Baykal'ın yanında olduklarını belirten Yıldız, verecekleri destekle tekrar genel başkan olmasına yardımcı olacakları düşüncesinde. İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin de örgüt olarak Baykal'ın arkasında olduklarını ifade etmişti. Erzurum İl Başkanı Tuncer Aktaş da basın toplantısı düzenleyerek, kurultayda Baykal'ı aday göstereceklerini açıkladı.HÜSEYİN KELEŞ İSTANBUL
Adaylar Baykal'ın kararını bekliyor
Deniz Baykal'ın istifasının ardından kurultayda aday olmak isteyenler, CHP'nin eski genel başkanının kesin tavrını bekliyor. Baykal'ın istifası ile şu ana kadar ikili ve üçlü yürütülen adaylık kulislerinin hafta sonunda grup toplantıları şekline dönüşmesi bekleniyor. Yapılacak toplantılar sonrasında da hafta başında Baykal'ın kesin tavrına göre adayların çıkacağı ifade ediliyor.
Baykal'ın tekrar aday olması için parti içerisinde bir çalışma yürütülüyor. Cumartesi günü yaklaşık 15 bin kişinin katılacağı "Baykal geri dön" mitingi planlanırken, imza kampanyası da sürdürülüyor. CHP kulislerine göre, buna rağmen Baykal istifadan geri dönmezse aday enflasyonu yaşanabilir. Öne çıkan isimler arasında grup başkan vekilleri Kemal Kılıçdaroğlu, Hakkı Suha Okay ile Samsun Milletvekili Haluk Koç yer alıyor. Kulislerde Baykal'ın aday olmaması halinde hiçbir adayın ilk turda seçilemeyeceği tahminleri yürütülüyor. Sonucun ikinci tura kalacağı ve adayların anlaşma yoluna gidebileceği belirtiliyor. ANKARA ANKA



Zaman