38 bin engelli istihdam edilecek

AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, bakıma muhtaç özürlü çocuğu olan kadınlara 5 yıla kadar erken emeklilik hakkı getirildiğini belirterek, kamu

AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, bakıma muhtaç özürlü çocuğu olan kadınlara 5 yıla kadar erken emeklilik hakkı getirildiğini belirterek, kamuda da 38 bin engelliye istihdam sağlanacağını açıkladı.

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi'nin düzenlediği toplantıya AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan ve MHP Mersin Milletvekili Kadir Ural da katıldı. Çelebi, milleti temsil eden vekillerin özürlülerin durumunu, güncel hayatta karşılaştıkları zorluk ve engelleri daha iyi anlamaları için vekillerden 10 dakikalığına da olsa özürlü yerine geçmelerini istedi. Milletvekilleri Fatoş Gürkan ve Kadir Ural, Çelebi'nin bu isteğini kırmadı. Gürkan, tekerlekli sandalyeye otururken, Kadir Ural'ın ise gözleri siyah bantla kapatıldı.

Milletvekili Gürkan, AK Parti iktidarının engellilere hassasiyetle ve ciddiyetle yaklaşarak birçok iyileştirme ve düzenleme getirdiğini belirterek, yapılan birçok icraattan bazılarını hatırlattı.

Gürkan, "İlk defa özürlü vatandaşlarımızın evde bakımı için evde bakım ücreti uygulanmaya başladı. 50 ve üzeri personel çalıştıran kamu kurum ve kuruluşlarda özürlü çalıştırma zorunluluğu özel sektörde yüzde 3, kamuda yüzde 4'e çıkarıldı. Özürlü çalıştırmayan işverenlerden alınan para cezası caydırıcı bir seviyeye çıkarıldı. Çalışan özürlülerimizin özür durumuna göre emeklilik süresi 15-20 yıl arasında düzenlendı. Bakıma muhtaç özürlü çocuğu bulan kadınlara 5 yıla kadar erken emeklilik hakkı getirildi. Ve yine bu yıl getirilen düzenlemeyle kamuda 38 bin engelli vatandaşımızın istihdamı sağlanacak. En son olarak yeni anayasa paketi ile engellilerimize pozitif ayrımcılık yapabilmenin önü açıldı ve diğer yasal düzenlemelere dayanak teşkil edecek bir yapıya kavuştu." dedi.

Milletvekili Fatoş Gürkan daha sonra engellilerin yaşadıkları zorlukları kısa bir süreliğine de olsa anlayabilmek adına tekerlekli sandalye ile kaldırımda bir süre dolaştı. Gürkan, "Engelli olmak gerçekten zor, fakat çevresel engeller azaltılarak yaşam kaliteleri arttırılabilir. Kaldı ki engellilerimizin fiziki yeterlilikleri sağlandığı takdirde birçok örneği olduğu gibi her alanda başarılara imza atacaklardır" dedi.

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi de Kamuoyunun dikkatini çekmek adına kısa bir süreliğine de olsa engellilerle empati kuran milletvekillerine teşekkür etti ve yine engellilerin isteklerini dile getiren basın bildirisinin bir kısmını programa katılan Ak Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan'a okuttu.