Uluslararası Piyasalar Nefes Aldı

Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu IMF'nin 750 milyar avroluk kurtarma paketi, uluslararası piyasalara nefes aldırdı.


Avrupa borsalarının ardından dünya menkul kıymetler piyasalarının kalbi konumundaki New York Borsası da hızla yükselişe geçti.
Dolar karşısında son haftalarda sürekli gerileyen, avro da toparlanmaya başladı.
Avrupa Birliği maliye bakanlarının borç batağındaki Yunanistan'da yaşanan krizin diğer Avrupa ülkelerine sıçramasını engellemek ve avroya istikrar kazandırmak için üzerinde uzlaştığı paket, yatırımcıların yüzünü güldürdü.
Avro üyesi ülkelerin ve Avrupa Komisyonu'nun oluşturduğu 500 milyar avroluk kriz fonuna, IMF'nin 250 milyar avro ile destek vermesiyle ortaya çıkan toplam 750 milyar avroluk kurtarma paketi, endeksleri hızla yukarı çekti.
Avrupa borsaları ortalama, yüzde 7,4 yükselerek son 17 ayın en büyük artışını gerçekleştirdi.
Yunanistan'daki krizin bir benzerinin yaşanmasından en fazla korkulan ülkeler olan İspanya ve Portekiz'de uzun süredir kan kaybeden endeksler tırmanışa geçti.
İspanya'daki yükseliş yüzde 14,4, Portekiz'de yüzde 10,7 oldu. İtalya yüzde 11,3, Fransa ise, yüzde 9,7 ile endekslerdeki artışların tavan yaptığı ülkeler arasında yer aldı.
Dünya piyasalarının kalbi konumundaki New York Borsası da kapanışta son 14 ayın en büyük artışını gerçekleştirdi.
Kurtarma paketi, geçen hafta dolar karşısında son 14 ayın en düşük seviyesinden işlem gören avroyu da canlandırdı.
Geçen hafta 1,25'e kadar gerileyen euro-dolar paritesi, yeniden 1,30 psikolojik sınırına dayandı.

TRT