'Suçlu ayağa kalktı'

CHP MYK, Deniz Baykal'ın istifasının ardından Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi'nin 22 Mayıs'ta yapılacak kurultaya kadar vekalet etmesine karar verdi. Bugün toplanacak olan Parti Meclisi'nin de (PM) Selvi'nin vekaletini onaylaması bekleniyor.



CHP MYK, Deniz Baykal'ın istifasının ardından Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi'nin 22 Mayıs'ta yapılacak kurultaya kadar vekalet etmesine karar verdi. Bugün toplanacak olan Parti Meclisi'nin de (PM) Selvi'nin vekaletini onaylaması bekleniyor.

CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek, MYK toplantısının ardından parti genel merkezinde yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Baykal'ın istifası sonrasında getirdiği eleştiriyi yanıtlarken, 'Başbakan, onurlu bir insanın onurlu çıkışını dahi kavrayamıyor' dedi. Özyürek şöyle devam etti: 'Baykal, 'Suçlu ayağa kalk' dedi ve Başbakan da 'Suçlu benim' diyerek ayağa kalkmıştır. O suçlunun Başbakan olduğu ortaya çıkmıştır. İnternet  sitelerine erişim CHP'nin suç duyurusu üzerine savcılıkça yapıldı. Yoksa Başbakan'ın elinden geleni yaptığı hikayedir. Bu sıradan bir komplo değildir, bu Baykal'ı ve CHP'yi yok etme girişimidir.'


'İMZA KURULTAYIN GÜNDEMİ'
 İl başkanlarının ve delegelerin şimdiden Baykal için 'geri dön' imzası toplamaya başladığının anımsatılması üzerine Özyürek, 'Kurultay Genel Başkanı göreve davet eder veya etmez bu kurultayın gündemidir. MYK ve örgüt olarak birinci önceliğimiz bu değil. Birinci önceliğimiz bu haksız saldırının ortaya çıkarılmasıdır. Örgütlerimize sükunet tavsiye ediyoruz. Gün, birlik beraberlik günüdür' diye konuştu.    A. Rezzak ORAL / ANKARA

Kılıçdaroğlu aday olmayacak
CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin Olağan Kurultayı'nda CHP Genel Başkanlığı'na aday olmayacağını bildirdi. Kılıçdaroğlu, ''Sayın Baykal'a gerçekten hepimizi rahatsız eden bir haksızlık yapılmıştır. Toplum vicdanı bunu kabul etmiyor. Üzüntülüyüz, keşke bunların hiçbiri olmasaydı'' şeklinde konuştu.  Kılıçdaroğlu, adaylık sorusunu şöyle yanıtladı: 'Hayır hayır, öyle bir şey söz konusu değil. Kurumun yetkili organları görevdedir. Onların vereceği karara biz de uyacağız.''

Kurultaya Selvi taşıyacak
İSTİFANIN ardından CHP tüzüğü gereği en kıdemli Genel Başkan Yardımcısı olan Cevdet Selvi'nin 1999'da olduğu gbi partiyi kurultaya taşıması gerekiyor. Selvi'nin Genel Sekreter Önder Sav ile birlikte süreci uyum içinde yürütmesi bekleniyor.

Baykal'ın 81 il başkanının kapsayacak şekilde tüm örgütün 1000'in üzerinde delegenin imzası ve partililerin tam desteği ile geri çağrılabileceği, bu durumda Baykal'ın yeniden aday olabileceği kulislerde konuşuluyor.
 Böyle bir durumdan sonra Kemal Kılıçdaroğlu'nun veya bir başka CHP'linin aday olarak ortaya çıkmasının sürpriz olacağı düşüncesi de dile getiriliyor.
Ancak Baykal'ın dönmeme yönündeki mesajlarını net vermesi ve bu yöndeki pozisyonunu sonuna kadar sürdürmesi durumunda Kılıçdaroğlu'nun adaylığına da şans tanınıyor. CHP tüzüğüne göre adaylık için yüzde 20'lik delege imzası gerekiyor. CHP'nin şu anda bin 270 delegesi bulunuyor. Bu durumda aday olacak ismin en az 254 imzayı bulması gerekiyor.
 Ancak böylesi bir durumda da Kılıçdaroğlu'nun karşısına Baykal'ın da onayını alarak Önder Sav'ın mutlaka bir aday çıkarmak isteyeceği de belirtiliyor.   A. Rezzak ORAL/ANKARA

Gül telefonla aradı
CUMHURBAŞKANI  Abdullah Gül'ün, CHP Genel Başkanlığından istifa eden Deniz Baykal'ı arayarak, ''Olup bitenlerden duyduğu üzüntüyü'' ifade etti. Konuya ilişkin açıklama Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden geldi.

 


Akşam