Dink suikastinde Ergenekon bağı

Gazeteci Hrant Dink suikastı davasının 13. duruşmasına İstanbul Emniyeti'nin raporu damga vurdu. Polis raporunda, Dink davasında yargılanan sanıklarla Ergenekon davası sanıkları arasındaki bağlantıyı gösteren şemadaki 6 isimle irtibatlarının bulunduğu belirtildi. Duruşmada ilk kez dinlenen gizli tanık ise olay anında Samast


İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına tutuklu sanıklar Ogün Samast, Yasin Hayal, Erhan Tuncel, Ahmet İskender ve Ersin Yolcu ile birlikte 10 tutuksuz sanık katıldı. Duruşmaya İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından gönderilen raporların okunmasıyla devam edildi. Mahkeme başkanı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden ilgili taleplerine gelen cevapta şemadaki 52 isimden 6'sının Dink davası sanıkları ile ilişkili olduğunun belirtildiğini söyledi. Emniyetten gelen yazıda şemadaki 52 şahıstan emekli Tuğgeneral Veli Küçük, avukat Kemal Kerinçsiz, Levent Temiz, Mustafa Levent Göktaş, Erbay Çolakoğlu ve emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin'in ilişkileri bulunduğu kaydedildi. Yazıda, söz konusu şahıslar arasındaki ilişkinin tam tespit edilebilmesi için HTS (Historical traffic search - geçmişe yönelik olarak telefon trafiğinin araştırılması) kayıtlarının detaylı incelemesinin yapılması gerektiği ifade edildi.
SANIKLAR BENİM GİBİ JİTEM'E ÇALIŞTI
Amasya Cezaevi'nden gelen tutuklu sanık Erhan Özen için duruşma salonu boşaltıldı. Mahkeme heyetinin dışında avukatların bulunduğu salonda ifade veren Özen, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Özen, Erhan Tuncel, Osman Hayal ve Yasin Hayal'in JİTEM'e çalıştığını savundu. Özen kendisinin de para karşılığında JİTEM'e istihbarat verdiğini anlattı. Erhan Tuncel'i komutanları aracılığıyla ismen tanıdığını ancak yüz yüze gelmediklerini belirten Özen, kendisinin bağlı olduğu komutanın şu an Ergenekon davasında sanık olduğunu söyledi. Başka bir suçtan tutuklu bulunan Özen, 1997 yılında askerliğini bitirdiğini anlattı. Özen, askerden sonra tanıştığı komutanları aracılığıyla para karşılığı JİTEM'e bilgi verdiğini söyledi. 1997-2005 yılların arasında JİTEM için çalıştığı süre içerisinde İstanbul Merkez Komutanlığı'ndan düzenli olarak elden para aldığını belirtti.
KOMUTANIN ADINI SÖYLEMEDİ
2006 yılı Ocak ayında gasp suçundan tutuklanan hükümlü Erhan Özen, emir aldığı komutanın ismini vermekten kaçınırken emekli tuğgeneral olduğunu belirttiği komutanının ismini söylemedi. Tanık Ayşe Pamuş, mahkeme başkanı Erkan Canak'ın sanıklar arasında tanıdığı olup olmadığını sorması üzerine, 'Yüzlerine bakmak istemiyorum' cevabını verdi. İlköğretim okulunda öğretmenlik yapan Pamuş, Hrant Dink'in öldürüldüğü anı gördüğünü söyleyerek, 'Selam vermek için yanına yaklaşmaya çalışıyordum. Bu sırada arkasından birinin silahını uzattığını gördüm. Tetik çekilince 'Katiller' diye bağırdım' dedi.
DAVADA 3 TUTUKLU SANIK KALDI
Sanıkların taleplerini alan mahkeme heyeti verilen aranın ardından kararını açıkladı. Heyet davanın tutuklu sanıklarından Ersin Yolcu ve Ahmet İskender'in tahliyelerine karar verdi. Böylece davada tutuklu olarak sadece Ogün Samast, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel kaldı. Erhan Özen'in JİTEM'de çalıştığına dair beyanlarının İstanbul Merkez Komutanlığı'na sorulmasına karar veren heyet, olay anını görüntüleyen Akbank'ın güvenlik kameralarının bulunduğu harddiskin TÜBİTAK'a gönderilmesini ve eğer silinmiş görüntü varsa kurtarılması için çalışma yapılmasını da kararlaştırdı. Duruşma 12 Temmuz'a ertelendi.

Cinayet anında 4-5 kişi gördüm
Yeni Şafak