Mısır'daki Türk kermesine 5 bin kişi katıldı

Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği tarafından düzenlenen kermese 5 bini aşkın Türk ve Mısırlı katıldı. Katılımcılar kermeste hem alışveriş yaptı, hem de

Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği tarafından düzenlenen kermese 5 bini aşkın Türk ve Mısırlı katıldı. Katılımcılar kermeste hem alışveriş yaptı, hem de eğlendi. Kermesten toplanan paraların büyük bir kısmı Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in eşi Suzan Mübarek'in başında bulunduğu Çocuk Kanser Hastanesi'ne bağışlandı. Hastaneye kermesin sponsorlarından Hedef Alliance'ın ortaklarından Ethem Sancak da yaklaşık 20 bin dolarlık ultrason cihazı bağışladı.

Kermesin düzenlenmesi için büyük gayret gösteren Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı'nın eşi İnci Botsalı, katılımın beklediklerinin de üstünde gerçekleştiğini, bundan büyük bir memnuniyet duyduklarını belirtti. İnci Botsalı, kermesin hem Türkler arasında bir kaynaşmaya hem de Türkler ve Mısırlıların buluşmasına imkan sağladığını da ifade etti.

Mısır'da çok sevilen eski büyükelçilerden Yaşar Yakış döneminde yapılmaya başlanan kermesler daha sonraki dönemlerde tekrarlanmamıştı. Kermesler, Botsalı zamanında yeniden hayata geçirildi. Türkiye'nin son yıllarda gerçekleştirdiği açılımlara büyükelçiliklerin de ayak uydurması gerektiğinin altını çizen Büyükelçi Botsalı Türklere ve Mısırlılara 24 saat hizmet prensibiyle hareket ettiklerinin altını çiziyor.

Türk Hava Yolları ve Mısır'daki Selahattin Uluslararası Türk Okulu'nun yanı sıra pek çok Türk ve Mısırlı şirketin destek verdiği kermese Mısır hükümetini temsilen de Aile ve Nüfustan Sorumlu Devlet Bakanı Muşire Hattab katıldı. Ayrıca Mısır Genelkurmay Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi'nin eşi Wagida Tantawy ile Dışişleri Bakanı Ahmet Ebul Geyt'in eşi Leyla Kemal Salah'ın yanı sıra pek çok Mısırlı resmi yetkili de kermeste yer aldı.

Salah büyükelçilik ikametgahının bahçesinde yapılan kültürel ve sosyal amaçlı prefabrik müştemilatın açılışını da yaptı.

Mısır Sanayi ve Dış Ticaret Bakanı Raşid Muhammed Raşid'in babasının bağış ve vasiyeti olan müştemilatta sinema salonu ve kütüphane bulunuyor.

Bu tesislerin Kahire'deki tüm Türklerin hizmetine açık olduğunu ifade eden Botsalı özellikle kütüphaneye bağış beklediklerini belirtiyor.

Kermes boyunca Mısırlıların Türk mutfağına büyük bir ilgi göstermesi dikkat çekti. Kermeste Türk tekstil ürünleri, gümüş işlemeler, kozmetikler de dahil onlarca çeşit ürün satıldı.

Kermese katılan Mısırlı iş kadınlarından Dina Oriby, Türkiye sevdalısı bir kişi olarak yanı başlarında bu tür bir etkinliğin düzenlenmesine çok sevindiklerini belirtirken, fabrika sahibi Şefik Cabr da şirket olarak kermese destek verdiklerini, bu tür faaliyetlerin iki ülke ilişkilerine çok büyük katkılar sağlayacağının altını çiziyor.

Türk-Mısır İşadamları Derneği (TÜMİAD) Başkanı Zeki Ekinci ise katılımcı sayısının büyüklüğünün Türkiye'nin Mısırla kurduğu ilişkilerin de bir sonucu olduğunu vurguluyor.