Merkel'in partisine ağır darbe

Kuzey Ren Vestfalya eyalet parlamentosu seçimlerinde Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) tam anlamıyla hezimete uğradı.

Kuzey Ren Vestfalya eyalet parlamentosu seçimlerinde Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) tam anlamıyla hezimete uğradı. Başbakan Angela Merkel’in Partisi CDU, eyaletteki yerel seçimlerde yüzde 10 dan fazla oy kaybetti.

Eyaletteki Hristiyan Demokratlar Merkel’in Yunanistan konusunda izlediği politikanın faturasını halkın kendilerine kestiğini öne sürüyor.

Dünkü seçimde en büyük başarı Birlik 90/Yeşiller’in oldu.Cem Özdemir’in Eş Başkanı olduğu parti, oylarını iki misli artırarak yüzde 12.2 ye ulaştı.

Seçimin ilginç bir sonuc ise iktidar için yarışan Hristiyan Demokrat CDU ve Sosyal Demokrat SPD’nin ikisinin de tam olarak yüzde 34.5 oranında oy almasıydı. Bu durum koalisyon hesaplarını içinden çıkılması zor bir hale getirdi.

Seçimlere ilk kez katılan ve yönetiminde ağırlıklı olarak Türk kökenlilerin bulunduğu Yenilik Kalkınma ve Adalet Partisi (BIG) ise önemli bir varlık gösteremeyerek yüzde 1’in altında kaldı.

Ancak Eyalet Parlamentosuna SPD, Yeşiller ve Sol Parti’den Türk kökenli milletvekillerinin girmesi bekleniyor.

Ayrıca Sosyal Demokratlar iktidara gelirse, Almanya’da kısa bir aradan sonra ikinci Türk kökenli Bakan koltuğa oturabilir. Zira SPD’nin Başbakan adayı Hannelore Kraft'ın kabinesinde Türk kökenli Zülfiye Kaykın'ın Eyalet Uyum Bakanı olması bekleniyor.

6 Türk aday mecliste

AA
Almanya'daki seçimlerde, 6 Türk kökenli milletvekili adayı da meclise girmeyi başardı.

Sol Partiden 11. sırada milletvekili adayı olarak gösterilen Hamide Akbayır da meclise girmeyi başardı. Böylece KRV eyalet tarihinde ilk kez Türk
kökenli milletvekilleri eyalet meclisinde yer alacak.

Geçici kesin seçim sonuçlarına göre, Yeşiller Partisinden 22. sıra adayı Arif Ünal, Sol Partiden 8. sıra adayı Ali Atalan, 9. sıra adayı Özlem Alev Demirel ve 11. sıra adayı Hamide Akbayır listeden milletvekili seçilirken, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Bochum adayı Serdar Yüksel ve Wesel kenti adayı İbrahim Yetim de doğrudan seçilerek meclise girmeyi başaran isimler oldu.

Kuzey Ren Vestfalya eyalet meclisine toplamda Sol Parti'den 3, SPD'den 2, Yeşiller Partisinden de 1 Türk kökenli milletvekili seçildi.

Seçimlerin galibi, eyalette bugüne kadar en fazla oyu alan Yeşiller Partisi ve oyunu büyük ölçüde artıran Sol Parti olarak görülüyor. Yeşiller
Partisi 2005 yılı seçimlerine göre oylarını yüzde 5,9, Sol Parti de yüzde 4,7 oranında artırmayı başardı.

Seçimlerdeki en büyük darbeyi, iktidarda bulunan ve 2005 yılındaki seçimlere göre yüzde 10,3 oranında oy kaybeden Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi aldı.

SPD de seçimlerde yüzde 2,7 oranında oy kaybına rağmen CDU ile yaklaşık aynı oranda oy aldı.

KRV'deki seçimlere 13 milyon 270 bin 933 seçmenden 7 milyon 872 bin 862'si katılarak oy verdi. Katılım oranının yüzde 59,3 olduğu seçimlerde hiçbir parti tek başına hükümet kurmak için gerekli olan 91 milletvekili sayısına ulaşamadı.

Hristiyan Demokrat Parti (CDU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) 67'şer milletvekilini meclise sokmayı başarırken Yeşiller Partisi 23, Hür Demokrat Parti (FDP) 13 ve Sol Parti de 11 milletvekili çıkarmayı başardı.

Alman medyası, ne CDU'nun ne de SPD'nin hükümet kurmak için yeterli sayıya ulaşamadığına dikkat çekerek, bu 2 parti arasında büyük koalisyon kurulabileceği tahmininde bulunuyor. 113 bin 537 oyun geçersiz sayıldığı seçimde CDU oyların 2 milyon 681 bin 736'sını, SPD 2 milyon 675 bin 536'sını, Yeşiller Partisi 940 bin 770'ini, FDP 522 bin 437'sini, Sol Parti de 434 bin 846'sını aldı.

Türklerin kurduğu Yenilik ve Adalet Partisi (BİG) ise, ilk kez katıldığı seçimlerde toplam 13 bin 849 oy aldı. BİG yaklaşık yüzde 0,2'lik oy oranıyla
seçimlerde beklediği başarıyı yakalayamadı.

Partilerin yüzde olarak oy dağılımı da şöyle gerçekleşti: CDU yüzde 34,6, SPD 34,5, Yeşiller Partisi yüzde 12,1, FDP yüzde 6,7, Sol Parti yüzde 5,6, diğerleri yüzde 6,5.


CNN Türk