İstanbul'da diplomatik pazar

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve yoğun ve yorucu geçen anayasa maratonunun ardından Başbakan Tayyip Erdoğan hafta sonunu İstanbul'da yoğun diplomatik temaslarla geçirdi. Gül ve Erdoğan, konuklarıyla tek tek ilgilendi



Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve yoğun ve yorucu geçen anayasa maratonunun ardından Başbakan Tayyip Erdoğan hafta sonunu İstanbul'da yoğun diplomatik temaslarla geçirdi. Gül ve Erdoğan, konuklarıyla tek tek ilgilendi



Hafta sonunu İstanbul'da çalışarak geçiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün sabah Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad onuruna bir kahvaltı verdi. Cumhurbaşkanlığı Tarabya Köşkü'ndeki 10.40'ta başlayan kahvaltıya, Başbakan Tayyip Erdoğan da katıldı. Esad'ın eşi Esma Esad, çocukları, Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da hazır bulunduğu kahvaltı yaklaşık 2 saat sürdü.  Gül, 16.00'da da Irak heyetini kabul etti. Irak Hükümet Sözcüsü Ali El Debbag'la da Huber Köşkü'nde görüşen Gül, son temasını 17.00'de Katar Emiri Şeyh Hamid Bin Halife El-Thani ile yaptı.

ERDOĞAN'IN TEMASLARI
Başbakan Erdoğan; Suriye Cumhurbaşkanı Gül'ün verdiği kahvaltının ardından, konuk Cumhurbaşkanı'nın aracıyla Çırağan Sarayı'na geldi. Esad ile Başbakan Erdoğan'ın görüşmesi 13.50'de başladı. Yaklaşık 30 dakika süren görüşme, basına kapalı olarak gerçekleşti. Erdoğan, bu görüşmenin ardından Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde Katar Emiri Şeyh Hamid Bin Halife El-Thani ile bir araya geldi. Erdoğan'ın Emir'le görüşmesi 14.40'ta başladı ve 30 dakika sürdü.


IRAK HEYETİ DE GELDİ
Başbakan Erdoğan; Suriye Cumhurbaşkanı Esad, Katar Emiri Şeyh  El- Thani ile ayrı ayrı yaptığı görüşmelerin ardından Dolmabahçe'deki Çalışma Ofisi'nde her iki ülke liderine birlikte çalışma yemeği verdi. Erdoğan yemek öncesi , konuklarıyla hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmedi. Yemekte devlet başkanlarının yanı sıra Katar Başbakanı Şeyh Hamad Bin Casim Bin Cabir El Tani  ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da hazır bulundu.
Yemeğin ardından bir süre dinlenen Başbakan Erdoğan, saat 17.30'da da, Irak seçimleri sonrasında diplomatik temaslarda bulunan Irak Hükümet Sözcüsü Ali El Debbag'la Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde bir süre görüştü. AA

URANYUM DİPLOMASİSİ
Ankara ile Tahran arasındaki uranyum diplomasisi yeniden hızlanırken, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki'nin, ABD dönüşü Türkiye'ye gerçekleştirdiği, 'uranyum' gündemli ziyaretinin ardından dün de İran Meclis Başkanı Ali Laricani, İstanbul'a geldi. Türkiye'nin insiyatifiyle İslam Konferansı Örgütü'nün, Filistin Konferansı için gelen Laricani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü. Cumhurbaşkanı Gül'ün Cumhurbaşkanlığı Tarabya Köşkü'nde Laricani ile beraberindeki heyeti kabulü yaklaşık bir saat sürdü.

Laricani'nin, İKÖ toplantısı çerçevesinde İstanbul'da gerçekleştirdiği ikili ziyaretlerin gündeminde, İran ile Batı ülkeleri arasındaki uranyum takası görüşmeler masaya yatırıldı. Tahran yönetiminde uranyum görüşmelerinin ayrıntılarına ilişkin farklı bakış açılarının bulunduğu değerlendirmesini yapan diplomatik kaynaklar, bu kapsamda, İran yönetiminden farklı isimlerle görüşmenin önemine dikkati çekiyor. Laricani'nin İstanbul'da gerçekleştireceği ikili görüşmelerde de uranyum görüşmelerine ilişkin pozisyonunu Ankara'ya iletmesi bekleniyor.


Akşam