Filistin-İsrail dolaylı görüşmeleri başladı

Filistin ve İsrail arasında bir buçuk yıldır kesik bulunan barış süreci 'yakınlaşma' adı altında yeniden başladı.. Görüşmeleri başlatmak için salı gününden beri bölgede ...



Filistin ve İsrail arasında bir buçuk yıldır kesik bulunan barış süreci 'yakınlaşma' adı altında yeniden başladı..

Görüşmeleri başlatmak için salı gününden beri bölgede bulunan ABD'nin Ortadoğu Temsilcisi George Mitchell, İsrailli yetkililerin ardından dün Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la görüştü. Filistinli Başmüzarekeci Saib Erekat, Abbas-Mitchell görüşmesinden sonra dolaylı görüşmelerin resmen başladığını açıkladı. Amerikalı arabulucu Mitchell, böylece önümüzdeki 4 ay süreyle taraflar arasında mekik diplomasisi yoluyla görüşmelerde bulunacak, taraflar arasındaki görüş farklılıklarını gidermeye çalışacak.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dünkü Bakanlar Kurulu'nda yaptığı açıklamada dolaylı görüşmelerin bir barışa götürmeyeceğini, taraflar arasında barış için bir an önce doğrudan müzakerelere geçilmesi gerektiğini belirtti.Barış süreci, İsrail'in 2008 yılı sonunda Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılar nedeniyle kesilmişti. Bu arada Haaretz gazetesi, Obama yönetiminin, İsrail ve Filistin tarafları doğrudan müzakerelere geçmeden Ortadoğu konusunda bir barış planı ortaya koymayacaklarını söylediğini duyurdu. Buna göre ABD Başkanı Barack Obama'nın Abbas'a, nihai statü konularını da ele alan, gerçek ve sürekli doğrudan müzakereler başlamadan, arabuluculukla ilgili öneriler veya bir Ortadoğu barış planı ortaya koymayacaklarını söylediği ifade ediliyor. Uzmanlar, barış sürecinin İsrail tarafından 'yeni yerleşim inşaatları ya da Doğu Kudüs'te yeni konutlarla' rahatlıkla sabote edilebileceğini, bu durumda ABD'nin takınacağı tavrın çok büyük bir önem arz ettiğini belirtiyor. Obama, sürecin durmasına sebep olabilecek hiçbir adıma müsaade etmeyeceğini açıklamıştı.
İsrail'in Yedioth Ahranot gazetesi ise Gazze Şeridi'nde yönetimi elinde bulunduran Hamas iktidarının Başbakanı İsmail Haniye'nin, Barack Obama'ya geçtiğimiz günlerde iki ayrı mektup gönderdiğini iddia etti. Gazetenin haberinde, Haniye'nin, Ortadoğu barışı ile Hamas'ın İsrail ve Filistinliler arasında bir ateşkese ilişkin önerilerini kapsayan mektuplarının Obama tarafından cevapsız bırakıldığı belirtildi.

Zaman