Gümüşhane, sosyo-ekonomik problemlere akılcı çözümler aradı
Gümüşhane Üniversitesi ve Gümüşhaneli Genç İşadamları Derneği (GİAD) tarafından düzenlenen 'Türkiye Ekonomisinin Dünü, Bugünü ve Yarını 'konulu konfer
Gümüşhane Üniversitesi çok amaçlı toplantı salonunda yapılan konferansa Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Kamu kurum amirleri Gümüşhaneli Genç İşadamları Derneği Başkanı Yusuf Büyükbayraktar, banka müdürleri, işadamları, öğretim görevlileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
Gümüşhaneli Genç İşadamları Derneği Başkanı Yusuf Büyükbayraktar yaptığı açılış konuşmasında Gümüşhane'de işletme sahiplerinin sosyo-ekonomik problemlerine akılcı çözümler bulmak, Ekonomik gelişmeler hakkında değişen dünyanın vizyonunu paylaşmak adına dernek olarak katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi.
Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın ise yaptığı konuşmada Dünyada her alanda hızlı değişimlerin ve gelişmelerin olduğunu belirterek ülkelerin refah düzeyini artırmak için yoğun bir gayret sarf edildiğini söyledi. Yoğun gayretlerin gösterildiği temel alanlarının başında özellikle eğitim sağlık ve ekonomi alanlarının geldiğini ifade eden Rektör Günaydın, bu alanlardan başarı elde etmenin yolunun daha çok teknoloji üretebilen ve bilgiye sahip olan yüksek düzeyde eğitilmiş toplum oluşturmaktan geçtiğini kaydetti.
Konfrensa konuşmacı olarak katılan Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğü Başdanışmanı Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu ise Türkiye'nin dünya ülkeleri arasında ekonomi sıralamasında 17. sırada yer aldığını belirterek global krize rağmen Türkiye'nin geleceğinin parlak olduğunu söyledi.
Türkiye ekonomisinin 1993 yılından itibaren yeni bir dönem içine girdiğini belirten Bocutoğlu bu dönemde en büyük sorunun enflasyon ve işsizlik olduğunu belirtti. Hükümetlerin enflasyonun düşürülmesi için yaptıkları programlarda enflasyon düşerken işsizliğin başladığını belirten Bocutoğlu hiçbir hükümetin işsizlik sorununu çözemeyeceğini ve işsizlik oranlarını düşüremeyeceğini savunarak işsizliğin artık Türkiye'de yapısal bir sorun olduğunu ve kronik bir hal aldığını söyledi.
Türkiye bütçesinin önemli kısmını iç ve dış güvenliğe ayırmaya mecbur olduğunu belirten Bocutoğlu Türkiye'nin ekonomisin iyi olması için Türkiye'nin çevresinde bir huzur adası meydana getirmesi ve çevresi ile süper ilişkiler geliştirmesi gerektiğini söyledi. Ermenistan ve İran ilişkilerinin Gümüşhane'yi birinci dereceden ilgilendirdiğini belirten Bocutoğlu Gümüşhane'nin transit bir konumunda bulunduğunu ve Tarihi İpek yolundan kervan geçmesiyle dışa açıldığı zaman Pestil ve kömenin satılacağını vurguladı. Gümüşhane'ye dışarıdan insan gelmesi adına Gümüşhane Üniversitesinin önemine dikkat çeken Ersan Bocutoğlu Gümüşhane'nin geleceğinin üniversiteye bağlı olduğunun altını çizdi.