Giritlilerle iş görüşmesi rekoru kırıldı

İzmir Ticaret Odası (İZTO)'nın organizasyonuyla gelen Girit işadamları heyeti, Türk firmalarıyla 320 iş görüşmesi yaparak rekor kırdı. İZTO Yönetim Ku

İzmir Ticaret Odası (İZTO)'nın organizasyonuyla gelen Girit işadamları heyeti, Türk firmalarıyla 320 iş görüşmesi yaparak rekor kırdı. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, görüşmelerin her iki taraf için de büyük bir başarı olduğunu, işbirliği ve ortaklıkların ilk temellerinin atıldığını söyledi.

Girit Heraklion heyetinde ayakkabı, tekstil, elektronik ekipman, mermer, ahşap, plastik, gıda-yiyecek, PVC kapı pencere, tarım makineleri, sıhhi tesisat, alarm sistemleri, turizm, mobilya, oto yedek parça, demir-çelik-alüminyum yapı, yapı malzemeleri, zeytinyağı, prina yağı, et, dondurma, şekerleme gibi farklı sektörlerden işadamları yer aldı. İZTO Başkanı Demirtaş, iki ülke arasında geçmişteki önyargıların ve kafaların içindeki bariyerlerin kalkmaya başladığını anlattı. Ticari ilişkilerin hız kazandığının bundan sonra daha net görebileceğini ifade ederek, "Giritli işadamlarının ülkemize ilgisini net bir şekilde gördük. Tüm dünyanın yaşadığı ekonomik krizden Yunanistan çok etkilendi. Güçlükleri birlikte aşabileceğimizi her platformda dile getirdik. Bu çağrımıza Yunan işadamları kulak verdi." dedi. Girit'ten gelen bir mobilya firmasının, 14 Türk firmasıyla görüştüğüne dikkat çeken Demirtaş, özellikle mobilya, tekstil, matbaa, inşaat ve PVC kapı pencere gibi sektörlerin görüşmelerde öne çıktığını vurguladı. Heraklion Ticaret Odası ile işbirliğini sürdürerek işadamlarına zemin hazırlayacaklarını kaydeden Ekrem Demirtaş, "Girit, Türk–Yunan ilişkilerinde ve dostluğunda çok önemli bir ada. Bundan sonra ticari ilişkilerde de mesafe kaydetmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.

Uçakla Girit-İzmir arasının İstanbul-İzmir gibi 45 dakika olduğunu kaydeden Demirtaş, şunları söyledi: "Birbirimize gerçekten çok yakınız. Bu dönemde kim hızlı hareket ederse kazançlı çıkacak. Biz her zaman Türkiye'den daha ucuza ve daha kaliteli mal alabileceklerini dile getiriyoruz. Türkiye ile ticareti arttırmaktan Yunanistan'ın kazancı çok büyük olacaktır. Giritli işadamları da bunun bilincinde."

Girit Heraklion Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nikitas Dolapsakis ise İzmir'e gelen firmaların, ikili görüşmelerden memnun kaldığını ifade etti. Dolapsakis, "Toplantı ve ikili görüşmelerden çok faydalı sonuçlar aldık. Girit'le İzmir arasında başlayan ticaret ve dostluk ilişkilerinin pekişerek artacağına inanıyorum. Oda olarak bu konuda elimizden gelen desteği sağlayacağız." dedi.

Girit Heraklion Bölgesi Valisi Evangelia Schenaraki da İzmir'deki toplantı ve görüşmelerin başarılı geçtiğini ifade etti. Vali Schenaraki, "İşadamlarımıza ticaretin gelişmesine verdiğimiz önemi göstermek için İzmir'e geldik. Ticaret odalarımız arasında kurulan işbirliği köprüsünün gelişmesini istiyoruz. Başarılı bir organizasyon oldu." diye konuştu.