Tarihi bina 'Eğitim Yuvası' oldu

Mersin'de harabe durumdaki tarihi binalar restore edilerek eğitime kazandırıldı.

Tarihi bina 'Eğitim Yuvası' oldu
Mersin'de harabe durumdaki tarihi binalar restore edilerek eğitime kazandırıldı. Yan yana 3 binadan oluşan ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'na (TEGV) 10 yıllığına tahsis edilen binalarda eğitim alanında önemli çalışmalar yapılacağı kaydedildi.

Dönemin Akdeniz Belediye Başkanı Kenan Yücesoy tarafından restorasyonu başlatılan ve kısa süre önce çalışmaları tamamlanarak hizmet verebilecek duruma getirilen binalar, düzenlenen törenle açıldı. Törene Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, TEGV Genel Başkanı Cengiz Solakoğlu ve çok sayıda davetli katıldı. Törende konuşan Vali Aksoy, eğitimde yapılan çalışmaların ülkemizin geleceği açısından çok önemli olduğunu ifade ederek, kentin bu konuda daha özel bir ilgi beklediğini, özellikle yoğun göç nedeniyle ailelerin çocuklarını okula göndermekte bir takım sorun ve sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını anlattı. Aksoy, "Bizde çalışmalarımızı bu çerçevede yoğunlaşarak sürdürüyoruz. Son dönemde yaptığımız yoğun tarama ve çalışma ile daha önce çeşitli nedenlerle okuma imkanı bulamamış binlerce çocuğumuzu okula kazandırdık. Eğitim alanında daha yapılacak çok iş var. Bunları yaparken de sivil toplum kuruluşları ile hareket etmek daha da önemli. Şanslıyız, çünkü Mersin'de bu konuda bizlere destek veren oldukça yaygın kurumlar var" dedi.

Gelişmiş toplumların eğitimli bireylerin üzerinde kurulu olduğunu ifade eden Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk ise, bu noktada da eğitim konusu üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğini vurguladı. Belediye olarak eğitim alanında oldukça önemli çalışmalar yürüten bir sivil toplum kuruluşunun isteği karşısında duyarsız kalamadıklarını belirten Türk, "Zira yerel yöneticiler olarak çocukların eğitimi ile ilgili yasal zorunluluklarımız var. Elimizden geldiğince gerek okulların bakımı, tamiratı, gerek eğitim malzemesi dağıtımı ve gerekse çocukların okullarına kavuşması konusunda çok hassas bir çalışma yürütüyoruz" diye konuştu.

Kurum olarak okullara değil sokağa alternatif bir yapıda olduklarını dile getiren TEGV Genel Başkanı Cengiz Solakoğlu da, eğitimin bir ülkenin geleceğini şekillendirdiğine dikkat çekerek, gelişimi kendisine hedef seçmiş kurumların ise özellikle eğitime yatırım yaptığının altını çizdi. Eğitimin sadece devletin işi olmadığını, herkesin elini taşın altına koyarak sorumluluk üstlenmesi gerektiğini vurgulayan Solakoğlu, vakıf olarak kendilerinin 15 yıllık bir geçmişe sahip oldukları bilgisini vererek, okulun değil sokağın alternatifi olduklarını, kader denilen yazgıyı da umuda çevirebilmenin haklı mutluluğunu yaşadıklarını anlattı. Solakoğlu, 1998 yılında 288 gönüllünün yardımı ile Mersin'de oluşan kurumun önemli bir bölümünün Mersin Üniversitesi'nde okuyan 7 bine yakın çocuğa eğitim desteği verildiğini belirterek, "Biz inanıyoruz ki bir çocuk değişirse dünya değişir" dedi.

Konuşmaların ardından Vali Aksoy, Akdeniz Belediye Başkanı Türk ve TEGV Mersin Şube Başkanı ve aynı zamanda Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclis Başkanı Faik Burakgazi'ye katkı ve desteklerinden dolayı TEGV Genel Başkanı Cengiz Solakoğlu tarafından teşekkür plaketi sunuldu. Camii Şerif Mahallesi'nde bulunan ve TEGV Mersin Öğrenim Birimi adı altında hizmet verecek olan binanın 200 metrekarelik alana sahip olduğu vurgulanırken, binada okuma odası, düş köşesi, bilişim ve teknoloji odası, 3 ayrı
etkinlik odası, kütüphane, kulüp odası ve ofis bulunuyor.