Başkanlar 'Euro 2016' İçin Buluştu

Türkiye, UEFA EURO 2016 adaylığının en önemli günlerinden birini yaşadı.

UEFA heyeti ile TFF Proje Ekibi'nin UEFA Euro 2016 adaylık dosyasının değerlendirildiği toplantı, Çırağan Sarayı'nda yapıldı. TFF Başkanvekili Lütfi Arıboğan'ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantı gün boyunca sürdü. Heyet onuruna aynı akşam, Esma Sultan Yalısı'nda verilen yemeğe Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak, UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, TFF Yönetim Kurulu üyeleri, Ankara, İzmir, Eskişehir ve Konya'dan ise valilik ve büyükşehir belediye yetkilileri katılırken, İstanbul Büyükşehir
Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, İzmir Valisi Cahit Kıraç ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın bizzat gelerek, EURO 2016 sürecine verdikleri desteği göstermiş oldu.
Geceyle ilgili açıklama yapan Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "EURO 2016'nın ülkemizde yapılabilmesi için merkezi idareden yerel yönetimlere, özerk kuruluşlardan STK'lara kadar Türkiye'nin dört bir yanında çalışmalara devam ediliyor. EURO 2016 hazırlıklarımızı yerinde gözlemlemek ve bilgi almak amacıyla Türkiye'ye gelen UEFA heyetine, yaptığımız çalışmalarla ilgili olarak bilgi verdik" diye konuştu.
Başkan Altepe, çalışmanın sürecinden bahsettiği açıklamasında, "Adaylık başvurusunun kabul edilmesi durumunda Bursa, İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri, Eskişehir, Antalya ve Konya'da düzenlenecek olan EURO 2016 turnuvasına, Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak hazırız. Bakan Özak'ın da tam not verdiği timsah modeli stadyumun projesini hazırladık. Yakın gelecekte startını vereceğimiz çalışma, hem şehrimiz, hem de EURO 2016 yolunda ilerleyen ülkemiz için büyük önem taşıyor" diye konuştu.

TÜRKİYE, FRANSA VE İTALYA İLE YARIŞIYOR
UEFA heyetinin onuruna düzenlenen yemeğe çok sayıda davetli katılırken, farklı alanlardan kişilerin yer alması dikkat çekti. Yemekte, dünyaca ünlü tenisçi İpek Şenoğlu, bayan ralli pilotları Burcu Çetinkaya ve Çiçek Güney, manken Tülin Şahin ve spiker Burcu Esmersoy ve yazar Ece Vahapoğlu da yer aldı. Deniz Taksi ile Esma Sultan Yalısı'na gelen UEFA heyeti içinde, bir dönem Trabzonspor'da forma giyen eski futbolculardan Gürcü Arçil Arveladze de yer aldı.
Yemek öncesi basın mensuplarına açıklama yapan TFF Başkanı Mahmut Özgener, "Türkiye, Fransa ve İtalya, EURO 2016 için kıyasıya bir rekabet içerisinde. Herkesin şansı eşit. Son ana dek lobi çalışmalarımızı yapıp, organizasyonu Türkiye'ye getirmek için elimizden geleni yapacağız" dedi.
Türkiye'nin organizasyonu alması halinde 6 yeni stat yapılacağını kaydeden Özgener, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği 920 milyon euroluk teminat mektubunun önemli bir artı olduğunu söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Kadir Topbaş ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Recep Altepe ile sportif yatırımlarla ilgili olarak fikir alışverişi yapan Tarihi Kentler Belediyeler Birliği ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Recep Bozlağan ve Marmara Belde Yapım A.Ş. Genel Müdürü İsmail Yaşar'dan da birliğin çalışmaları ve uluslararası alanda yürütülen
temaslar hakkında bilgi aldı.

SONUÇ 14 MAYIS'TA AÇIKLANACAK
UEFA heyeti, EURO 2016 yolunda Türkiye'ye başarılar dilerken, gördükleri ilgiden dolayı başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türk yetkililere teşekkür ettiler. Heyet adına konuşma yapan UEFA Yönetim Kurulu Üyesi ve Milli Takım Turnuvaları Komitesi Başkanı Gilberto Madail, "Biz UEFA heyeti olarak iki açıdan konuya ilgi gösterdik. Birincisi teknik çalıştaydı. Açılan bazı noktalar ve UEFA'nın bazı istekleri vardı. Yine bizim teklif dosyasıyla ilgili yaptığımız analizler vardı. İkinci olarak ise
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin yetkilileriyle yaptığımız görüşmeler oldu. Şehirlerin belediye başkanları ve yetkilileriyle bir araya geldik. Teklife olan desteklerini gördük. Bu toplantı sayesinde değerlendirme raporumuzu bitiriyoruz. Sonuç ise 14 Mayıs'ta çıkacak. Burada teknik tavsiyelerde bulunuldu. UEFA'nın vereceği karara yönelik süreç bitmek üzere. Biz de mayıs ayında son kararlarımızı vereceğiz" dedi.
(İHS-CC-Y)