Sınav nedeniyle sınıflar boş kaldı

Edirne'nin Uzunköprü ilçesindeki 7 okulda toplam 1265 öğrenci bu hafta sonu YGS sınavına girecek. Öğrencilerin heyecanla beklediği Pazar gününde 290 öğretmen de görev yapacak.

Hafta sonu yapılacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) öncesi liselerde 12. sınıflardaki boşluk yüzde 70’lere ulaştı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu yıl yanlış beyanla sağlık raporu alımının önüne geçmek için uygulamaya koyduğu veli beyanına dayalı özür izninden sınava girecek olan öğrencilerin tamamına yakınının yararlandığı gözlendi. İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan BALLI, geçtiğimiz yıllarda öğrenciler rapor almak için sağlık kuruluşlarında birçok yönteme başvurduğunu belirterek, Bakanlığın aldığı kararın sağlık kuruluşlarındaki yoğunluğu azaltarak hizmetin aksamasının da önüne geçtiğini söyledi. BALLI, öğrencilerin sınav sonrası okullarına döneceğini kaydetti.
İlçemizde Pazar günü yapılacak sınava 1265 öğrenci girecek, 290 öğretmen görev yapacağı öğrenildi. Sınavın yapılacağı okullar ise şunlar; Uzunköprü Meslek Yüksek Okulu, M. Arif Dilmen Ticaret Lisesi, Anadolu Teknik Kız Meslek Lisesi, Gazi Turhan Bey İlköğretim Okulu, Endüstri Meslek Lisesi, Atatürk İlköğretim Okulu ve M. Atasay Anadolu Lisesi. Öte yandan Adayların sınava gelirken yanlarında cep telefonu, çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi, cep bilgisayarı, , sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi gibi her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla silah ve benzeri teçhizat, müsvedde kağıt, defter, kitap, sözlük, gibi araçlarla sınava gelmemeleri duyuruldu. Üniversite adayları, 11 Nisan Pazar günü ilk kez gerçekleştirilecek olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek. YGS, Türkiye'de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da toplam 5 bin 183 binada, 79 bin 973 salonda yapılacak. 1 milyon 512 bin 450 adayın gireceği sınav, saat 10.00'da başlayacak ve tek oturumda 160 dakika sürecek. Sınav merkezlerinde toplam 234 bin 94 kişi görev yapacak. Kimlik kontrolleri ve salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların sınava girecekleri binanın kapısında en geç saat 09.15'te hazır bulunmaları gerekiyor. Adayların sınava gelirken yanlarında mutlaka 2010-YGS sınavı giriş ve kimlik belgesi, fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgesi (nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport vb.) bulundurmaları zorunlu tutuluyor. 2010-YGS Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi olmayan veya bu belgenin fotokopisi veya faks metni ile gelen adaylar kesinlikle sınava alınmayacak. Bu iki belgeyi yanında bulundurmayan aday, ileri süreceği neden ne olursa olsun sınava alınmayacak. Görevlilerin kimlik belgesinden adayı tanımakta zorluk çekmeleri halinde kontrol için, adayların bir fotoğraflarını da yanlarında getirmeleri isteniyor. YGS'de Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testleri uygulanacak. Adaylara her bir testten 40'ar soru yöneltilecek. Türkçe testinde ''Türkçeyi kullanma gücü ile ilgili'' 40 soru yer alacak. Sosyal Bilimler testinde, ''Sosyal bilimlerdeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı sorular'' bulunacak. Sosyal Bilimlerde Tarih'ten 17, Coğrafya'dan 14, Felsefe'den 9 soru yöneltilecek. Temel Matematik testinde adayların ''matematiksel ilişkilerden yararlanma gücü'' ölçülecek. ''Fen bilimlerindeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı'' soruların yer alacağı Fen Bilimleri testinde Fizik'ten 14, Kimya ve Biyoloji'den 13'er soru bulunacak.