Mayın patlamasında şehit olan askerler

Hakkari'nin Çukurca ilçesinde 27 Mayıs 2009 tarihinde 7 askerin şehit olduğu olayda kullanılan mayınların Makine ve Kimya Enstitüsü Kurumu (MKE) yapımı olduğunun tespit edilmesi, şehit ailelerinin tepkisine neden oldu.

Hakkari'nin Çukurca ilçesinde 27 Mayıs 2009 tarihinde 7 askerin şehit olduğu olayda kullanılan mayınların Makine ve Kimya Enstitüsü Kurumu (MKE) yapımı olduğunun tespit edilmesi, şehit ailelerinin tepkisine neden oldu.

Van Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan soruşturma dosyasında, 27 Mayıs 2009 tarihinde 7 askerin şehit olduğu patlamadaki mayınların askerler tarafından döşendiği sonucuna varıldı. Van Cumhuriyet Başsavcılığı Tuğgeneral Z.E., Tümgeneral G.K. ve diğer sorumluların 'taksirle birden çok kişinin ölümüne sebep olmak' suçundan cezalandırılmasını isterken, dosyanın Genelkurmay Başkanlığı'na gönderildiği belirtildi. Bahse konu olayda şehit olan 7 askerden biri olan Bingöllü Özkan Dumlu'nun Bingöl'ün Sarıçiçek köyünde oturan ailesi, söylenenlere inanmak istemediklerini ancak böyle bir durumun söz konusu olması durumunda haklarını sonuna kadar arayacaklarını belirttiler. Mayınların komutanların emri ile bölgeye döşendiğini duyduklarını söyleyen aile fertleri, çocuklarının ölümüne neden olanların cezalandırılmasını istedi.

Oğlunun acısının üzerinden 1 yıl bile geçmediğini ifade eden acılı baba Abdulkadir Dumlu, oğlunu öldürenlerden hesap sorulmasını istedi. Dumlu, "Cumhurbaşkanı, Başbakan ve tüm yetkililere sesleniyorum. Yargı bunların hakkından gelsin. Komutan bunu yapmış diyorlar. Ben bunlara inanmak istemiyorum. Oğlumu düşmanı vurmadı. Askerlik yaptığı yerde bu olay oldu. Mahkeme oğlumun ölümüne neden olan patlayıcının, MKE'ye ait olduğunu ortaya çıkarmış. Benim oğlumu kim öldürdü? Bunun hesabını kime soracağız? Oğlumun
katilleri her kimse en ağır cezaya çarptırılsınlar" dedi.

Şehit Özkan Dumlu'nun annesi ise, bu olaya sebebiyet verenleri Allah'a havale ettiğini söyledi. Anne Kıymet Dumlu, "Oğlumun hakkı haktır. Oğlumun hakkını Allah yanlarına bırakmasın. O suçsuzdu, günahsızdı. Sadece askerlik yapıyordu. Ne suçu vardı oğlumun? Kime hesap soracağız? Benim canım yanıyor, oğlumun olmadığı her dakika bir asır gibi geçiyor. Şimdi ise oğlumu öldürenlerin komutanları olduğu söyleniyor. Devletimize sesleniyorum. Oğlumun katilleri her kimse yargılayın. Anne olarak çocuğumu kaybettim,
başka analar kaybetmesin. Başka kimsenin başına gelmemesi için sorumluları cezalandırın" şeklinde konuştu.

27 Mayıs 2009 günü Hakkari'nin Çukurca ilçesindeki 20. Jandarma Tugay Komutanlığı'na bağlı askeri birlik, Hantepe'ye intikal ederken araziye döşenen mayın patlamış, Ziya Bener, Deniz Demirci, Özkan Dumlu, Cafer Çelik, Kemal Özer, Adil Yılmaz ve Oğuz Kır adlı askerler şehit olmuş ve 7 asker de yaralanmıştı. Olayın hemen ardından AK Parti İl Başkanlığı Kongresi için Bingöl'e gelen Başbakan Recep Tayip Erdoğan, köye giderek aileye taziye ziyaretinde bulunmuştu.