ABD ile Rusya anlaşma imzaladı

ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Prag'da bir araya gelerek nükleer silahların azaltılması ve yayılmasının önlenmesiyle ilgili yeni anlaşma imzaladı.

İlk olarak ABD Başkanı Obama, ardından da Rusya Devlet Başkanı Medvedev yeni Start anlaşmasını imzalamak için Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'daki Prag Sarayı'na geldi.
Anlaşma, Rusya ve ABD'nin stratejik nükleer savaş başlıklarını yüzde 25 ila 30 arasında azaltmasını öngörüyor.

Çek Devlet Başkanlığı Sarayında düzenlenen törenle iki devlet başkanı tarafından imzalanan anlaşmanın, yürürlüğe girmesi için, Rusya parlamentosu ve ABD senatosu tarafından onaylanması gerekiyor.

Anlaşmada ayrıca, ABD ile Rusya'nın bin 550'şerden fazla işler durumda nükleer savaş başlığı bulundurmamasını öngörüyor. ABD, 2 binden fazla nükleer silahı olduğunu söylerken, Rusya'nın ise yaklaşık 3 bin nükleer silahı olduğu tahmin ediliyor.

İmza sonrası açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Obama, “Bugün ABD ve Rusya ilişkileri için yepyeni bir süreç başlıyor. Bu uzun bir yol için atılmış ilk adım. Füze savunma sistemi için işbirliğinin devamını istiyoruz. Ortadoğu'dan Asya'ya kadar silahlanmayı önlemeye çalışmalıyız. Birlikte çalışmaya devam edersek dünyanın güvenliğini daha da arttıracağımıza inanıyoruz. Gelişmenin paylaşılabilir olacağının fikrini yaymaya çalışacağız. Bu müthiş şehir insan bileşiminin bir örneğidir. Yeni ortaklıkların daha da arttırılmasını sağlayabilir' dedi.

Öte yandan ABD ve Rus liderin ziyaretleri dolayısıyla olağanüstü güvenlik önlemleri alınan başkentte 5 bin kadar polisin görevlendirildiği açıklandı.