TBMM fazla mesai yaptı

Dün 'Milletvekili Seçimlerine İlişkin Köklü Düzenlemeler İçeren Kanun Teklifi'nin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu fazla mesai yaptı.

Sözlü olarak Kürtçe propagandaya imkan veren düzenleme metinden çıkartılırken, AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, başka bir değişiklik önergesiyle Kürtçe yasağını kaldıracaklarını açıkladı.

TBMM Genel Kurulu, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Milletvekili Seçimi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 1. bölümünde yer alan 17 maddenin görüşmelerini tamamladı. Sabah saatlerine kadar süren görüşmelerde teklifin 7. maddesinde yer alan ve sözlü olarak Kürtçe propaganda yapılmasına imkan veren düzenleme, AK Parti milletvekillerinin verdiği değişiklik önergesiyle metinden çıkartıldı. Teklife göre propaganda için kullanılan el ilanları ve diğer her türlü matbuatlar üzerinde, Türk bayrağı, dini ibareler bulundurulması yasak olacak. Kanun Teklifindeki, 'Radyo ve Televizyonda yapılacak propaganda yayınlarıyla diğer seçim propagandalarında Türkçe'nin kullanılması esastır' hükmü ise, 'Siyasi partiler ve adayların yapacakları propagandalarda Türkçe'nin kullanılması esastır' şeklinde değiştirildi.

Maddede yer alan, 'Ancak siyasi partiler ve adaylar seçim döneminde, Cumhuriyetin Anayasada belirtilen temel niteliklerine, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı olmamak şartıyla, Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları yerel dil ve lehçelerde de sözlü propaganda yapabilecek' hükmü ise metinden çıkartıldı.

Yapılan değişikliğe ilişkin bilgi veren AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, seçimlerde siyasi partiler ve adayların, yaptıkları propagandalarında Türkçe dışında bir dil kullanmalarının yasak olduğuna işaret ederek, teklifin daha sonra görüşülecek maddelerinde verecekleri değişiklik önergesiyle bu yasağı kaldıracaklarını açıkladı. Aydın, yapılacak değişiklikle seçim propagandalarında Türkçe'nin esas olacağını ama vatandaşlarla iletişimin gerekli kıldığı hallerde başka bir dil kullanılmasına imkan verileceğini söyledi.