Dsp'den Anayasa Konusunda Şartlı Destek

DSP Genel Başkanı Masum Türker, yeni anayasa paketinin içeriğinin yüzde 80'inin kendilerinin hazırladığı taslak olduğunu belirterek, olmazsa olmaz şartlarının barajın düşürülmesi olduğunu söyledi.

Fuariçi Villa Düğün Salonu'nda düzenlenen DSP Samsun İl Kongresi'ne katılan Masum Türker, kongrenin açılışında partililere hitap etti. Partililerin sevgi gösterisiyle karşılanan Türker, anayasa değişikliği hakkında görüşlerini, "Anayasa değişikliğinin uzlaşma ile yapılmasından yanayız. Anayasanın diyalog içinde hazırlanması gerekir. Şu anda mevcut olan teklif aceleye getirilmiş bir tekliftir" şeklinde açıkladı.
Anayasa değişikliğinin eksiklikleri, birçok yanlışlıkları olduğunu ve komisyonlarda düzeltilmesi gerektiğini ifade eden Türker, "Anayasaya destek vermemizin birinci koşulu eğer bu anayasa demokratikleşme amacıyla yapılmak isteniyorsa öncelikle seçim barajının düşürülmesidir. Seçim barajının düşürülmesi konusunda şu ana kadar atılmış bir adım yok. Buna rağmen biz sabırlıyız, seçim barajının düşürüleceği güne kadar anayasanın mükemmelleştirilmesi için komisyon çalışmalarına eleştirilerimizle,
önerilerimizle katkı vermeye devam edeceğiz. Ardından da anayasanın oylanması anında arkadaşlarımızla toplanıp karar vereceğiz. Şu andaki kararımız seçim barajının düşürülmesidir. Olmazsa olmaz şartımız barajdır. Barajı yüzde 5'e indirmiyorlar mı, o zaman yüzde 25'e çıkarsınlar" dedi.
Parti olarak kendilerinin de partilerin kapatılmasının zorlaştırılmasından yana olduklarını ifade eden Türker, konuşmasını şöyle sürdürdü: "O maddede sanıyorum ki gerekli düzenlemeyi yapacaklar. Bu konuda önerilerimiz var. Anayasa Mahkemesi'nin oluşumuyla, HSYK'nın oluşumu zaten başlangıçtan anayasanın hukuk ilkesine aykırıdır. Referanduma gidilip kabul edilse bile Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi gereken maddelerdir. Bu 3 maddenin düzeltilmesi halinde anayasa paketi mükemmelleşebilir. Bu
konuda daha önümüzde zaman var. Eleştirilerimizi iktidar partisinin dikkate alacağını düşünüyoruz. DSP bugünü değil, geleceği yakalamaya çalışan bir partidir. Biz anayasa değişiklik paketi hazırladık. Diğer siyasi partilere en son Başbakan'a gittik. Önerilerimizi verdik. AK Parti'nin çıkarttığı anayasa paketi yüzde 80 bizim önerilerimizden oluşuyor. Ama biz 5 maddede mutabık değiliz. 10. madde, başörtüsü meselesini laiklikle birlikte kavga haline getirmeyin, bırakın halk kendi kendine çözsün. Kamuda
çalışanların sendika kurma hakkını kaldırıyorlar. Özelde çalışanlar için toplu sözleşme hakkı veriyorlar ama devlette çalışanların maddesini kaldırıyorlar."
Kendisinin Süryani olduğu yönündeki dedikodulara da değinen Türker, Mardinli olması sebebiyle böyle bir söyleme gidildiğini, kendisinin Müslüman olduğunu vurguladı. Türker, AK Parti'nin kendisine 'kudurmuş' ifadesi kullandığı için açtığı tazminat davasını da eleştirerek böyle bir ithamda bulunmadığını, üste alınma olduğunu ifade etti.