Başbakan Erdoğan'dan AB'ye gönderme

Bosna Hersek ziyaretinin ardından Fransa'ya giden Başbakan Recep Erdoğan yaptığı konuşmada “Türkiye'nin AB üyeliği en önemli barış projesidir” diye konuşarak AB'ye gönderme yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa'ya gerçekleştirdiği resmi ziyarette Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği sürecinin, "dünya tarihinin en önemli barış projelerinden biri" olduğunu söyledi.

Versay (Versailles) Sarayı'nda Fransa Senato Başkanı Gerard Larcher ve Başbakan Erdoğan'ın ev sahipliğinde gerçekleşen geceye, Fransa Ekonomi Bakanı Christine Lagarde, Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, AB'den Sorumlu Devlet Bakanı Pierre Lellouche, Kültür Bakanı Bertrand Mitterand, Eski Başbakan Alain Juppe ve eski Kültür Bakanı Jack Lang katıldı.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan Fransa'yla ikili ilişkilere dair önemli mesajlar verdi. Türkiye Sezonu'nun kapanış programı için Paris'e gelen Erdoğan, oteline yerleştikten kısa bir süre sonra Versay şehrine hareket etti. Versay (Versailles) Kraliyet Sarayı'nın Opera Salonunda yapılan 'Müsenna' isimli gösteriye katılan Başbakan, Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin önemli mesajlar verdi.

Türk sezonunun, Türkiye'nin yabancı bir ülkede gerçekleştirdiği en büyük ve en uzun kutlama faaliyeti olduğunu kaydeden Erdoğan, 'müsenna' gösterisine atıfta bulunarak Türkiye-Fransa ilişkilerinin köklü geçmişine değindi. Erdoğan, "Müsenna, geleneksel Türk hat sanatında bir kelime veya cümlenin aynadaki yansımasıyla yanyana yazılması anlamına gelir. Kelimenin bir tanesi doğuya, diğeri batıya bakar. Ancak her ikisi de aynı kelime ve anlamı taşır. İşte Türkiye ve Fransa da çok uzun yıllar boyunca doğudan ve batıdan birbirine bakan ve her zaman barış ve dostluk çağrısı yapan ülkeler olmuştur" ifadelerini kullandı.

Kanuni Sultan Süleyman döneminden beri Türkiye ile Fransa'nın dostluklar kurduğunu hatırlatan Erdoğan, "Birlikte ortak bir tarihi nasıl şekillendirdiysek, ortak bir geleceği de beraber seslendireceğiz" dedi. Türkiye'nin müslüman ve laik kimliğiyle 'gerçek bir doğu-batı sentezi'ni yansıttığını kaydeden Başbakan, Türkiye'nin AB yolculuğunun 'dünya tarihinin en önemli barış projelerinden biri' olduğunu belirtti. Fransa Senato Başkanı Gerard Larcher ise yaptığı konuşmada, Türk sezonu kapsamında 9 ayda gerçekleştirilen 600 aktivitenin iki ülke ilişkilerinde 'hızlandırıcı' rol oynadığını dile getirdi. Larcher'in "Yaşasın Türk Fransız dostluğu" ifadelerine Başbakan Erdoğan'ın Fransızca "Ben de" demesi salonda alkışlarla karşılandı.